Publicat 14/2/2019 11:42:11CET

La CNMC inicia un expedient sancionador contra 25 consultores per un possible repartiment del mercat a Espanya

La CNMC inicia un expedient sancionador contra 25 consultores
EUROPA PRESS - Archivo

Entre les consultores amb expedient s'hi troben les companyies Deloitte, Pricewaterhousecoopers, T-Systems, Indra Sistemas, Altia Consultores, Idom o Regio Plus

MADRID, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competncia (CNMC) ha incoat un expedient sancionador contra 25 empreses de serveis de consultoria i diversos dels seus directius en observar "indicis racionals" de possibles prctiques anticompetitives consistents en un repartiment del mercat nacional de serveis de consultoria.

En un comunicat, la CNMC explica que les infraccions comeses per aquestes empreses consistirien en acords o prctiques concertades per al repartiment del mercat de serveis de consultoria en diverses licitacions principalment públiques, encara que també haurien afectat algunes de privades, en gran part del territori nacional.

En concret, detalla que les empreses haurien presentat ofertes fictícies per concórrer de manera concertada a licitacions entre els anys 2009 i 2018. Aquestes infraccions detectades en la investigació estan prohibides per l'article 1 de la Llei de Defensa de la Competncia (LDC) i l'article 101 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE).

Entre les empreses incoades es troben Abay Analistas Económicos, Altia Consultores i la seva matriu Boxleo TIC, BmasiI Strategy, Competitividad Desarrollo e Innovación, Consultores de Políticas Comunitarias, Deloitte Consulting i Deloitte Financial Advisory, així com la seva matriu Deloitte Financial Advisory, Gestiona XXI Consulting, i Gizarpro.

També estan incoades Idom Consulting, Engineering, Architecture i la seva matriu Idom, Indra Sistemas, Innovisions 21, Oesia Networks i la seva matriu Heisenberg 2014, Pa Consulting Services Limited Sucursal a Espanya i la seva matriu Pa Consulting Services Limited, Pricewaterhousecoopers Asesores De Negocios, Red2Red Consultores, Regio Plus Consulting, T-Systems ITC Iberia i la seva matriu T-Systems International GmbH, i 97S&F.

Així mateix, han estat incoats els directius de les empreses Bmasil Strategy, Deloitte Consulting, Idom Consulting, Engineering, Architecture, Innovisions 21, 97S&F, Pricewaterhousecoopers Asesores De Negocios, Regio Plus Consulting i Red2Red Consultores.

INSPECCIONS A L'OCTUBRE

La incoació de l'expedient a aquestes 25 consultores es produeix després de les inspeccions dutes a terme per la CNMC els dies 23, 24 i 25 d'octubre del 2018 a les seus de les empreses del Grupo Deloitte, d'Idom, de Pricewaterhousecoopers i de Regio Plus Consulting.

L'origen d'aquestes actuacions es troba en la remissió per part de l'Autoritat Basca de Competncia de la investigació feta per un possible repartiment de contractes de serveis de consultoria licitats per l'Administració autonmica del País Basc i, en particular, de la informació obtinguda en les inspeccions realitzades per aquesta autoritat els dies 11 i 12 de gener del 2017 a les seus de diverses empreses.

La CNMC recorda a les parts el "deure de reserva i confidencialitat" a qu estan obligades d'acord amb l'article 43 de la Llei 15/2007 de Defensa de la Competncia. Una obligació de discreció destinada a protegir el procés d'investigació i de resolució de l'expedient sancionador.

L'organisme recorda que la incoació d'aquest expedient no prejutja el resultat final de la investigació i informa que s'obre ara un període mxim de 18 mesos per a la instrucció de l'expedient i per a la seva resolució per la CNMC.

D'altra banda, afegeix que compta amb el Programa de Clemncia, que permet a les empreses que formen part d'un crtel beneficiar-se de l'exempció del pagament de la multa, sempre que aportin elements de prova que possibilitin a la CNMC la seva detecció, o d'una reducció de l'import de la multa que se li pogués imposar, si aporta informació amb valor afegit significatiu, en relació amb una investigació ja iniciada.