Actualitzat 04/01/2019 15:53

La classe política es manté com a segon problema nacional per darrere de l'atur

Diputats en la sessió de control
EUROPA PRESS - Archivo

Baixa la preocupació pel desafiament independentista de Catalunya seguint l'objectiu de descens dels darrers quatre mesos

MADRID, 4 (EUROPA PRESS)

La classe política es manté com al segon problema que més preocupa als espanyols, per darrere de l'atur i per davant de la corrupció i el frau o els problemes econòmics, segons recull el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de desembre.

El treball de camp per a aquest estudi es va dur a terme entre els dies 1 i 12 de desembre, és a dir, enmig de les eleccions al Parlament d'Andalusia i les negociacions posteriors entre els partits per conformar un govern regional.

L'enquesta publicada aquest divendres es basa en un total de 2.984 entrevistes personals i domiciliàries fetes a 292 municipis de 49 províncies i un marge d'error de més/menys l'1,8%.

En concret, el sondeig torna a situar l'atur al capdavant dels problemes dels espanyols, amb un 59,2% d'esments, lleugerament per sobre del baròmetre de fa un mes, però uns punts per sota de l'objectiu de tot el 2018.

Si escau, la classe política apareix esmentada com a problema pel 29,8% dels enquestats, i se situa com a segona preocupació nacional com ja va ser al novembre, quan va ocupar per primera vegada aquest lloc amb un 31,3% d'esments.

MÍNIM DE LA CORRUPCIÓ

Els enquestats tornen a situar en tercera posició la corrupció i el frau que, amb un 24,7%, marca el seu mínim en els darrers tres anys. Es tracta del problema que ocupava el segon lloc de la llista en gairebé tots els baròmetres des del 2013 fins al passat mes, que ja va passar a tercera posició.

La preocupació per la corrupció i el frau es va mantenir durant la primera meitat de l'any en percentatges per sobre del 30% i va ser en el mes de setembre quan va baixar fins al 25,2%. A l'octubre i al novembre va tornar a marcar al voltant del 30% i en aquesta enquesta del desembre torna a baixar per marcar un nou mínim.

Ja amb un percentatge molt allunyat, el 12,9%, la sanitat apareix esmentat pels enquestats com la cinquena preocupació nacional; seguida per la immigració (12,5%), els problemes socials (10,1%) i l'educació (9%).

LA PREOCUPACIÓ PER CATALUNYA CONTINUA A LA BAIXA

Per la seva banda, la preocupació per la independència de Catalunya ocupa el dècim lloc de la llista --davant del sisè del mes de novembre-- amb un 7,8% i manté el descens registrat des del mes de setembre, quan va arribar al 15,6%.

La llista de problemes que més afecten personalment les persones entrevistades també la lidera l'atur (29,5%), seguida dels problemes econòmics (22,9%), la sanitat (14,1%) i la qualitat de l'ocupació (10,8%). En aquest cas, la preocupació per la classe política se situa en la cinquena posició amb un 10,5%.

Pel que fa a la situació econòmica d'Espanya, baixen un punt tant els qui la consideren bona o molt bona (4,5%) com els que la qualifiquen de dolenta o molt dolenta (50,6%). També baixen, marcant el seu percentatge més baix des del maig del 2016, aquells qui creuen que la situació econòmica és millor que fa un any, mentre que augmenten aquells qui defensen que està pitjor.

Pel que fa als pronòstics per als propers dotze mesos, el percentatge d'aquells qui creuen que la situació econòmica serà millor que l'actual marca un nou mínim històric amb el 15,2%, dos punts i mig per sota de fa només un mes. Mentrestant, fins al 26% aventuren que serà pitjor.

PESSIMISME SOBRE LA SITUACIÓ POLÍTICA

Quan se'ls pregunta per la seva situació econòmica personal, el 32% la qualifica de bona o molt bona davant del 20% que la qualifica de dolenta o molt dolenta. A més, el 18% aventura que aquesta situació millorarà durant els propers dotze mesos davant del 8,6% que tem que empitjori.

En relació amb la situació política, fins al 74% la qualifica de dolenta o molt dolenta. A més, més del 39% creu que és pitjor que fa un any i fins al 27,9% augura que empitjorarà encara més durant els propers dotze mesos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés