Publicat 8/9/2020 16:15:07 +02:00CET

La classe política andorrana fa una crida a la unitat i al diàleg en la Diada de Meritxell

Les autoritats andorranes escolten el discurs de la síndica general, Roser Suñé.
CONSELL GENERAL

La síndica general demana recuperar "el valor de la paraula i, alhora, el valor del silenci"

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 8 set. (EUROPA PRESS) -

La classe política andorrana ha coincidit a fer una crida a la unitat i al diàleg en la Diada de Meritxell; dia en què Andorra celebra la seva festa nacional, aquesta vegada marcada per l'emergència sanitària de la covid-19.

La síndica general --presidenta del Parlament--, Roser Suñé, ha cridat a "la responsabilitat, individual i col·lectiva, amb la finalitat d'actuar, per sobre de tot, pel bé comú".

En el discurs que ha pronunciat al vestíbul de la seu del Consell General, ha manifestat el compromís de la institució "de treballar amb rigor per dotar el Principat de les millors eines per fer front, de manera reeixida, als reptes que es plantegen".

La síndica general ha demanat que la por i la incertesa que ha generat la pandèmia "no hauria de servir d'excusa per desentendre's de les causes comunes", començant per les que afecten el país, ha matisat.

Ha recordat que "el diàleg, tan preuat com sempre i alhora més necessari que mai, requereix d'aportacions que siguin fruit d'una anàlisi reposada, de la valoració argumentada de propostes alternatives".

"El soroll, la cacofonia, el fet de pontificar des de posicionaments absoluts i sense empatia en un món que és, afortunadament, plural i divers, ens distancia molt més els uns dels altres que una màscara o el metre i mig preceptiu en tants espais públics", ha manifestat Suñé.

Ha afegit la petició de "recuperar, en el dia a dia, el valor de la paraula i, alhora, el valor del silenci"; coses que també contribuirien a la cohesió social que pregona el lema del país 'Viruts, Unitas, Fortior', tal com ha recordat la presidenta del Parlament.

EL NOU CURS POLÍTIC

Tant el cap del Govern, Xavier Espot, com els presidents dels diferents grups parlamentaris, han coincidit a qualificar d'encertat el discurs de la síndica general, i més "en el moment actual".

Espot ha valorat que el dia de la festa nacional és "un bon dia" per celebrar els valors que caracteritzen el país, i ha demanat que es tinguin més presents en el dia a dia.

Sobre el nou curs polític que comença, el cap del Govern ha explicat que, malgrat la preocupació per la situació sanitària i que s'ha de mirar de minimitzar-ne els efectes i la propagació, "la vida ha de continuar", i això serà objecte del debat d'orientació política, que se celebrarà aquest mes de setembre.

De la seva banda, el president del grup parlamentari Demòcrata --el majoritari--, Carles Enseñat, ha manifestat en declaracions a la premsa la voluntat de "trobar punts d'equilibri" amb els grups de l'oposició en les lleis que s'hagin d'aprovar.

Ha assenyalat que el debat d'orientació política servirà al Govern per presentar les línies estratègiques dels propers anys i també per veure si els grups de l'oposició fan aportacions o es mantenen en la confrontació; Enseñat ha assegurat que de la seva banda tindrà les "portes obertes".

Per part del grup parlamentari liberal --que també dona suport al Govern--, Ferran Costa ha manifestat que hi ha "reptes molt difícils per davant i que cal la màxima unitat" per superar-los.

Ha assegurat que s'ha fet una fiena intensa per reconfigurar el programa d'acció governamental i que la coalició de govern "allargarà la mà" per recollir les propostes que els puguin fer arribar els grups de l'oposició.

En la mateixa línia, el representant de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha destacat l'"empatia i voluntat d'estar al servei de les persones" que ha de regir les institucions en l'escenari actual i vinent, de post pandèmia.

Per part de l'oposició, el líder del grup socialdemòcrata --el segon en grandària al parlament--, Pere López, ha manifestat que, fent autocrítica entre tots, al començament de la pandèmia ha faltat diàleg; una qüestió sobre la qual "no aporta res donar-hi més voltes".

Ha manifestat esperança en què es puguin treballar propostes conjuntament; ha posat l'exemple de la comissió mixta amb representants del Consell General, el Govern, els comuns --ajuntaments-- i els agents econòmics i socials per elaborar propostes que ajudin en la crisi sanitària.

El president del grup parlamentari de Terceravia --també a l'oposició--, Josep Pintat, ha afirmat que el diàleg sempre és important i que fer aportacions és la seva "obligació" com a consellers generals.

Ha valorat que el debat d'orientació política servirà per transmetre "tranquil·litat als ciutadans i el teixit empresarial", en el sentit que es perfila un rumb clar per al futur del país.

LA CELEBRACIÓ POPULAR

La celebració de la festa nacional ha estat marcada per l'emergència sanitària, que ha obligat a suspendre els actes més populars i a restringir l'aforament en la missa solemne al Santuari de Meritxell.

La celebració eucarística l'ha presidida el nunci apostòlic Bernardito Cleopas Auza, que s'ha adreçat als feligresos en català i ha agraït poder participar de la festa.

De la seva banda, l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives, ha agraït la presència del nunci i també ha donat les gràcies per l'ajuda del copríncep francès i president de la República de França, Emmanuel Macron.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Instal·len a Mataró una llamborda en record de l'exministre anarquista Joan Peiró davant de l'última casa on va viure

 2. 2

  Unes 300 persones fan una cadena humana a Tarragona per denunciar que les mesures sanitàries a l'aula són "insuficients"

 3. 3

  Encontats homenatja Josep Vallverdú amb una escultura del popular personatge Rovelló a la plaça del Pou de Balaguer

 4. 4

  Nou integrants d'una coral de gòspel de Sallent donen positiu en la covid-19

 5. 5

  AMPLIACIÓ:Els treballadors de Saint-Gobain tornen a tallar l'N-340 a l'Arboç per denunciar el tancament de la cristalleria