Actualitzat 16/6/2020 9:44:09 +00:00 CET

Ciutadans afirma que al Congrés no li pertoca investigar el rei emèrit

El rei emèrit, Jaan Carles I.
EUROPA PRESS REPORTAJES - Archivo

MADRID, 16 juny (EUROPA PRESS) -

El dirigent de Ciutadans i portaveu adjunt al Congrés dels Diputats, Edmundo Bal, ha afirmat aquest dimarts que a la cambra baixa no li correspon investigar el rei emèrit i per això ha apostat per respectar el criteri dels lletrats del Congrés, contraris a una comissió d'investigació sobre Joan Carles I.

En una entrevista a Radio Euskadi que ha recollit Europa Press, Bal ha dit que no li sorprèn el criteri en contra dels serveis jurídics de la cambra de tramitar iniciatives que suposin que el Parlament investigui la família reial. "El poder legislatiu no ha de controlar la prefectura de l'Estat, ha de controlar el govern", ha indicat.

Tot i que els lletrats s'hagin mostrat en contra que la Mesa del Congrés admeti a tràmit les sol·licituds per crear una comissió d'investigació sobre el rei emèrit que van registrar la setmana passada Unides Podem i els partits independentistes, nacionalistes i Més País, la decisió està en mans de la Mesa, que es reuneix aquest dimarts.

Les peticions es van tornar a registrar després de saber-se que la Fiscalia del Tribunal Suprem havia assumit una investigació sobre les denúncies sobre les suposades comissions a l'Aràbia Saudita pel contracte de l'AVE a la Meca que es van ingressar en diversos comptes bancaris atribuïts a Joan Carles I.

La Fiscalia precisa que la investigació se circumscriu al període posterior a l'abdicació de Joan Carles I en favor de Felip VI, perquè fins el 2014 la seva figura gaudeix d'inviolabilitat, però els lletrats del Congrés han assenyalat que aquests fets es refereixen a qüestions derivades de la seva etapa com a cap d'estat i que "les prerrogatives d'inviolabilitat i no subjecció a responsabilitat (...) són absolutes, abasten la totalitat del període en què s'exerceix" el càrrec.

DEIXAR TREBALLAR LA JUSTÍCIA

Per tant, el portaveu parlamentari de la formació taronja considera que "la discussió s'ha acabat". "Ciutadans sempre vota a favor de totes les comissions d'investigació perquè som un partit que es fonamenta en la lluita contra la corrupció i l'opacitat i en favor de la transparència", però aquest criteri jurídic, que "sembla raonable segons l'estructura constitucional de l'Estat, l'hem de respectar", ha manifestat.

Quant a la investigació que durà a terme el Tribunal Suprem, ha defensat que el que han de fer els polítics és callar i "deixar que la Justícia funcioni amb tranquil·litat, calma i bon criteri".

QUADRE DEL REI EMÈRIT

Respecte a la decisió del Parlament de Navarra de retirar el retrat del rei emèrit de la Sala de Govern --després de la proposta que va presentar Esquerra-Ezkerra i que va obtenir el suport de tots els grups excepte Navarra Suma, Bal s'hi ha mostrat en desacord.

"Aquesta política de gestos em sembla més típica de la 'performance' i del teatre que del que és una política útil que pretén trobar solucions als problemes reals dels espanyols", ha declarat.

Arran de la crisi del coronavirus, "molta gent té por de no poder tornar a la feina o de no poder obrir els negocis", i "resulta que el problema dels espanyols consisteix a retirar el quadre d'una sala", ha criticat, després d'afegir que "no és el moment" de plantejar aquestes actuacions.

COMPAREIXENÇA DE FELIPE GONZÁLEZ AL CONGRÉS

Així mateix, el dirigent de Cs ha criticat que EH Bildu hagi sol·licitat la compareixença de Felipe González en la Comissió d'Interior del Congrés en relació amb els documents que ha desclassificat la CIA nord-americana. "Aquestes coses preocupen poc o gens als espanyols en la situació que ens trobem", ha afirmat.

Suposadament, aquests documents impliquen l'expresident del Govern espanyol en la creació dels GAL, agrupacions parapolicials que van finançar alts càrrecs del Ministeri d'Interior durant els governs de González als anys 80 i que van fer la guerra bruta contra la banda terrorista ETA i el seu entorn.

Bal ha recordat que, després del judici al Tribunal Suprem "fa moltíssims anys" es va condemnar diversos alts càrrecs de l'executiu de Felipe González. Però fer ara una petició "basada en uns papers que no sabem ni tan sols d'on venen o si són autèntics em sembla que no respon al que entenem com política útil", ha comentat.

Contador