Publicat 11/06/2021 12:10

Ciuró vol collaborar amb Educació, Salut i Serveis Socials en casos d'abusos sexuals a menors

La directora del CEJFE,  Laura Martínez, la consellera Lourdes Ciuró i la directora general d'Execució Penal i Justícia Juvenil, Gisela Torns.
EUROPA PRESS

Justícia publica dues guies amb recomanacions per a famílies i professionals

BARCELONA, 11 juny (EUROPA PRESS) -

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha manifestat aquest divendres la intenció de collaborar amb els departaments d'Educació, Salut i Serveis Socials en la detecció d'abusos sexuals a menors per "poder anar per tot el territori a exposar i explicar eines que serveixin no per donar resposta quan ha passat sinó perqu ajudin a detectar els senyals que puguin donar les víctimes des del principi".

Ho ha dit durant el seu discurs en la presentació de dues guies que ha publicat Justícia, una adreada a familiars i l'altra a professionals que treballen habitualment amb menors, amb recomanacions per a la revelació de casos de violncia sexual en la infncia i l'adolescncia.

En la presentació, al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), també hi han participat la directora del centre, Laura Martínez, i la directora general d'Execució Penal i de Justícia Juvenil, Gisela Torns.

Ciuró ha instat a protegir els drets dels menors i a treballar perqu siguin "perjudicats el mínim temps possible", i ha valorat la collaboració de la família i els tcnics de justícia durant la declaració del menor.

Ha considerat que la guia i el treball de psiclegs i treballadors socials cobra més rellevncia un cop s'ha legislat, perqu les declaracions de víctimes d'abusos sexuals de fins a 14 anys estiguin preconstitudes i no les hagin de repetir en el judici.

Ciuró ha expressat la seva "enorme satisfacció" per presentar aquestes guies en un dels seus primers actes com a consellera, i ha assegurat que serviran per donar la millor atenció en casos de violncia sexual.

GUIES

Les guies, redactades pels psiclegs forenses de l'equip d'assessorament tcnic penal de la Conselleria, Montserrat Bravo i José Ramón Juárez, inclouen consells sobre com actuar quan un menor explica que ha patit abusos sexuals.

El document dels familiars exposa que, sovint, el primer cop que un nen explica l'abús ho fa en el seu entorn més prxim, i recomana una reacció que no causi por o dubtes per "evitar que es faci enrere en la revelació i decideixi no explicar-ho més, o que ho negui en un futur".

Recomana mantenir la calma mentre s'escolta el relat, fer-lo sentir bé per haver-ho explicat, utilitzar les mateixes paraules quan es parli de l'agressió i demanar ajuda a especialistes.

En canvi, el document recomana no qüestionar com s'ha comportat o per qu ha esperat a explicar-ho, ni fer-li preguntes perqu podrien "causar-li confusió o afegir en la seva memria coses que no han passat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés