Publicat 27/03/2014 21:21

CiU i PSC veuen marge per a l'acord amb la llei electoral

Ll.Corominas y J.Turull con el pte. Artur Mas
EUROPA PRESS

Els grups analitzen les opcions de pacte sobre un model de doble vot

BARCELONA, 27 març (EUROPA PRESS) -

CiU i PSC han assegurat aquest dijous que encara és possible un acord per aprovar una llei electoral catalana que compti amb el suport de la majoria de grups de la Cambra, malgrat que el debat sobre l'última proposta que havia analitzat la ponència havia distanciat als dos partits.

En roda de premsa, el vicepresident segon del Parlament, Lluís Corominas (CiU), ha assegurat que "el camí de trobada és possible", i ha opinat que una llei com aquesta ha de tenir les forces que tradicionalment han representat al Parlament.

Els socialistes veuen també marge per a l'acord sempre que es revisi la proporcionalitat i la proposta giri entorn d'un model de doble vot, un sistema que, amb matisos, veuen amb bons ulls les dues parts, però que desperta recels a la resta davant del risc d'afavorir el bipartidisme.

Socialistes i nacionalistes mantenen així viva la ponència ara com ara, després que aquest dilluns la vicepresidenta primera del Parlament i portaveu d'ERC, Anna Simó, assegurés que havia "un principi d'acord" per tirar endavant la llei sense PSC ni PP, un extrem que C's --imprescindible per treure la llei si no participen socialistes i populars-- va desmentir.

Tot i que no ha citat a Simó, Corominas ha lamentat que als últims dies hi hagi hagut declaracions que no beneficiaven arribar a acords, i ha anomenat als grups a seguir treballant amb prudència en nom de tirar endavant la norma.

El dilluns 7 d'abril, els membres de la ponència tornaran a reunir-se amb una nova proposta sobre la taula en la qual es recuperarà el sistema de doble vot --un per a la candidatura general i un altre per al diputat de proximitat--.

En aquesta ocasió, la proposta preveu 54 circumscripcions uninominals --41 comarques, 10 districtes de Barcelona i tres per l'Àrea Metropolitana de Barcelona--, a més de les llistes nacionals repartides en les quatre circumscripcions habituals.

A més del model de vot, els grups hauran d'explorar el debat sobre la proporcionalitat, ja que mentre PSC, PP, ICV-EUiA i C's advoquen per acostar-se a la circumscripció única, CiU i ERC defensen un model que preservi la representació de Lleida, Girona i Tarragona.

Tot i això els socialistes entenen que, en funció de com es configurin les circumscripcions uninominals, és possible preservar la representació territorial, tot i que la segona urna es basi en una circumscripció única, una teoria que CiU no comparteix.

ÚLTIMA PROPOSTA

La ponència buscarà superar així el fracàs de l'última proposta estudiada, que consistia en una modificació de l'actual repartiment d'escons per províncies, restant dos diputats a Lleida, un a Tarragona i un a Girona per sumar aquestes quatre places a Barcelona, el que corregiria en part la desproporció actual.

Així, la província de Barcelona passaria de tenir 85 a 89 escons, Tarragona i Girona perdrien un cadascuna quedant-se amb 17 i 16 respectivament, i Lleida --amb menor densitat de població-- seria la més perjudicada cedint dos escons i passant a tenir 13 representants pels 15 amb els quals compte actualment.

Malgrat no ser la seva principal opció, CiU, ERC i ICV-EUiA s'havien avingut a explorar aquesta proposta "de mínims" si suscitava el consens suficient, tot i que PSC, PP i C's la van descartar perquè considera que no responia als seus objectius d'augmentar la proporcionalitat i d'acostar a l'elector els càrrecs electes.

A més, aquesta proposta ja havia despertat recels a les províncies que veien reduïda la seva representació al Parlament, i fins i tot el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé (CiU), havia apostat per impulsar la creació d'un lobby per incrementar els diputats de la província en la Cambra catalana.

Ara com ara, els grups descarten la possibilitat d'aprovar per separat la creació d'una Sindicatura electoral catalana, ja que prioritzen poder tirar endavant una llei electoral completa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés