Publicat 24/01/2014 13:18

CiU i PNB volen que Montoro expliqui com es calcularan les balances fiscals

El ministro de Hacienda, Cristóbal Montoro
EUROPA PRESS

MADRID, 24 gen. (EUROPA PRESS) -

CiU i PNB han registrat al Congrés una petició per convocar una sessió extraordinària de la Comissió parlamentària d'Hisenda en la qual el ministre del ram, Cristóbal Montoro, expliqui el mètode de càlcul que s'està utilitzant per elaborar les balances fiscals.

La sol·licitud, a la qual ha tingut accés Europa Press, serà inclosa a l'ordre del dia de la Diputació Permanent --l'òrgan que substitueix el Ple de la Cambra en els períodes inhàbils, com el mes de gener-- que es farà dimarts que ve, amb la intenció que la sessió de la Comissió es faci com més aviat millor.

La intenció dels nacionalistes bascos i catalans és saber com es calcularan les balances fiscals, quines dades i criteris s'estan utilitzant, quines són les diferències de la metodologia i de les bases respecte a les balances fiscals que es van publicar el 2008, qui desenvoluparan els treballs i quina supervisió externa existirà.

COMPLIR AMB LA LLEI

Aquesta mateixa setmana, CiU també ha registrat una proposició no de llei perquè sigui debatuda en el Ple de la Cambra Baixa en la qual exigeix a l'executiu que compleixi amb el mandat parlamentari i publiqui anualment les balances fiscals, incloent les que estan pendents des de l'any 2006, i les dades utilitzades per calcular-les, i proposa també que un grup d'experts independents supervisin aquests treballs.

Les balances fiscals relacionen la recaptació dels ingressos procedents de les comunitats autònomes per part de l'Estat amb la seva tornada a les mateixes per via de despesa.

El Govern es va comprometre a publicar aquesta informació abans que acabés el passat exercici, però el novembre el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha reconegut que es demorarien "algun mes" per tenir dades més actuals.

Segons recorden els nacionalistes catalans en la iniciativa, que recull Europa Press, la publicació dels fluixos fiscals és una pràctica "habitual" a la UE i en els estats federats, però a Espanya només s'ha complert una vegada, amb la publicació de la balança del 2005 segons la metodologia proposta per l'Institut d'Estudis Fiscals (IEF).

Una decisió que va costar molt de temps i també molta feina per superar tant les dificultats polítiques com tècniques, ja que va caldre acordar les dades a incloure en el càlcul d'aquests paràmetres així com el mètode d'elaboració, de manera que "permetés determinar els fluixos financers anuals entre les comunitats autònomes i l'Administració General de l'Estat, tenint en compte la màxima territorialització possible d'ingressos i despeses".

CÀLCULS "AJUSTATS AL CICLE ECONÒMIC"

Tenint en compte que aquest treball ja està fet, i per a "no distorsionar resultats" i comparabilitat de la sèrie, CiU proposa que caldria aplicar aquesta metodologia en les balances fiscals que es calculin a partir d'ara, i que també hauria de mantenir-se un grup d'especialistes en la matèria --inclosos experts internacionals-- per supervisar i objectivar el debat.

A més, la formació reclama que es garanteixi que les estimacions són rigoroses i ajustades al cicle econòmic, de manera que s'evitin les "distorsions" que podrien manifestar les balances públiques de, per exemple, els anys 2006 i 2007, en els quals hi va haver un superàvit públic que va ser seguit per nivells de dèficit molt elevats a partir del 2008.

Per tot això, CiU planteja que es publiquin anualment les balances fiscals de les comunitats autònomes amb l'Administració central de l'últim exercici liquidat i dels anys que estan pendents (del 2006 a 2011), així com "fer públics totes les dades de base utilitzats per al càlcul".

I sempre usant el mètode proposat per l'Institut d'Estudis Fiscals i precisant els resultats en funció de dos criteris: el de 'càrrega benefici' i el de 'flux monetari'.

Finalment, la coalició catalana exigeix que es "garanteixi la supervisió dels treballs per un grup d'experts independents d'entre els principals especialistes en la matèria, incloent la participació d'experts internacionals".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés