Publicat 23/10/2014 15:50

CiU planteja una llei per destinar 7.000 milions del Pressupost a una prestació per fills

Carles Campuzano
APP

MADRID, 23 oct. (EUROPA PRESS) -

El portaveu d'Ocupació de CiU al Congrés, Carles Campuzano, ha presentat aquest dijous una proposició de llei per modificar la prestació per fill o menor a càrrec, elevant la seva quantia dels 291 euros anuals actuals a 1.200 euros a l'any, el que suposaria destinar uns 7.000 milions d'euros dels Pressupostos Generals de l'Estat a aquesta transferència de rendes a les famílies per lluitar contra la pobresa infantil.

Segons la iniciativa, que passa per modificar el decret llei pel qual s'aprova el text refós de la Llei de la Seguretat Social, els ciutadans que tinguin al seu càrrec a un fill o a un menor acollit tindran dret a rebre 100 euros al mes --respecte dels "ínfims" 24,2 euros actuals-- en concepte de prestació per menor a càrrec.

Si el menor té una discapacitat del 33% o més la xifra s'elevarà fins a 3.600 euros anuals; en el cas dels majors d'edat amb discapacitats del 65% o superior la xifra s'elevarà fins a 7.800 euros, i fins a 14.400 euros si es tracta d'un major d'edat afectat per una discapacitat del 75% o superior que "necessita d'una altra persona per fer els actes més essencials de la vida".

En el cas de les famílies nombroses, l'assignació s'elevarà a 1.500 euros i fins a 2.100 euros si es tracta d'una família nombrosa de categoria especial.

S'ELEVEN ELS LÍMITS

D'altra banda, els nacionalistes catalans proposen també incrementar els límits de renda que donen dret a aquesta prestació --actualment 11.520 euros anuals-- que, en qualsevol cas, hauria de tenir vocació d'universalitat en el mitjà i llarg termini.

Així, podran accedir a aquesta ajuda les famílies les quals els seus ingressos anuals totals no superin els 25.400 euros, que és la "renda mitjana de les famílies espanyoles", per la qual cosa com a mínim la meitat de les llars amb fills podrien beneficiar-se de la mesura.

CiU calcula que es passaria dels 850.000 beneficiaris actuals de la prestació per fill a càrrec a més d'1,3 milions de famílies.

A més, aquest llindar s'elevaria un 15% per cada fill o menor a càrrec a partir del segon, i arribaria als 33.111,36 euros anuals en cas de família nombrosa amb tres menors a càrrec i s'incrementaria en 4.506,38 euros per cada menor addicional a partir del quart.

En el cas de famílies amb fills discapacitats no s'exigirà límit de recursos econòmics, i també es permetrà optar a aquesta prestació als qui no tinguin dret a ella en qualsevol altre règim públic de protecció social.

Els límits d'ingressos hauran d'actualitzar-se anualment en els Pressupostos Generals de l'Estat "com a mínim" en el mateix percentatge que les pensions contributives de la Seguretat Social, que segons la seva normativa tenen un salari de revaloració del 0,25% anual i un sostre de l'IPC més mig punt.

ALTRES BENEFICIARIS

També tindran dret els orfes de pare i mare menors o amb discapacitat del 65% o superior, i els qui hagin estat abandonats pels seus pares sempre que no estiguin en règim d'acolliment permanent o preadoptiu.

En qualsevol cas, els menors no discapacitats no podran tenir ingressos anuals --inclosa la pensió d'orfandat-- que superin els límits establerts.

Alhora, seran beneficiaris els més grans de 18 anys els quals la seva discapacitat no hagi comportat una incapacitació judicial i conservin la seva capacitat d'obrar.

En qualsevol cas, els ingressos per aquesta prestació no es tindran en compte a efectes de determinar la capacitat econòmica per beneficiar-se de la llei de dependència.

En el cas de famílies que superin el límit màxim però tinguin ingressos inferiors a la pròpia prestació, se'ls garantirà una ajuda igual a la diferència entre les dues quanties. Aquesta ajuda serà distribuïda entre els fills o menors acollits i les mensualitats a les quals es tingui dret.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés