Publicat 23/07/2015 13:44

CiU i ERC rebutgen una llei per recuperar el control públic de l'ATLL

El PSC tornarà a presentar la norma en la pròxima legislatura

BARCELONA, 23 jul. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha rebutjat aquest dijous amb els vots de CiU i ERC l'admissió a tràmit d'una llei del PSC que buscava que la Generalitat recuperés el control públic de la gestió de l'empresa Aigües Ter-Llobregat (ATLL).

La companyia va ser concessionada a finals del 2012 a un grup d'empreses liderat per Acciona, però el procés ha acabat als tribunals i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar fa poc el concurs organitzat per la Generalitat.

El Govern català ha presentat recurs al Tribunal Suprem, l'última instància que li queda per defensar el concurs que va organitzar, i ha reconegut que anul·lar tot el procediment li costaria 326 milions d'euros.

La norma proposada pels socialistes demana que el servei de proveïment de la xarxa Ter-Llobregat estigui novament explotat i gestionat directament per una societat mercantil íntegrament participada per la Generalitat.

PSC, ICV-EUiA, C's i la CUP eren partidaris d'admetre a tràmit la llei mentre que el PP s'ha abstingut, però la majoria de CiU i ERC ha estat suficient per tombar la iniciativa.

Jordi Terrades (PSC) ha dit que entén que una empresa privada esgota totes la vies jurídiques, però ha considerat que la Generalitat, d'ençà que el TSJC es va pronunciar en contra de l'adjudicació, ja hauria d'estar treballant en "tornar a l'origen" i recuperar el control públic de l'ATLL.

Ferran Falcó (CDC) ha defensat que la concessió ha permès una millora en el pla d'inversions a la xarxa d'aigua i ha sostingut que els ciutadans no estan pendents d'aquest conflicte judicial: "La gent corrent el que vol és obrir l'aixeta, veure aigua de qualitat i al preu més baix possible".

Marc Sanglas (ERC) ha assegurat que el seu partit és partidari de recuperar el control públic de l'empresa, però ha argumentat que fer-ho ara amb una llei només afegiria "confusió", per la qual cosa és partidari que primer el Suprem es pronunciï sobre el tema.

Salvador Milà (ICV-EUiA) ha constatat que CDC i ERC tenen dos models "totalment diferents" en aquest àmbit i així i tot es presenten junts als comicis de setembre, i s'ha preguntat què passarà amb l'ATLL el 28S si la candidatura sobiranista guanya els comicis.

Santi Rodríguez (PP) ha criticat que els republicans pregonin una cosa però votin en el sentit contrari; José Manuel Villegas (C's) ha qualificat de nyap tot el procés d'adjudicació i Isabel Vallet (CUP) ha defensat que "l'aigua és un bé comú que no pot ser apropiat de manera privativa".

ADMISSIÓ SIMBÒLICA

Si la Cambra hagués admès a tràmit la llei, la decisió hagués estat merament simbòlica, ja que és l'últim ple de la legislatura i la norma hagués decaigut sense poder completar el seu tràmit parlamentari per quedar dissolta la Cambra.

Tot i això, Terrades ha advertit que el grup no desistirà: "Quan s'inauguri un altre cop el Parlament, tornarem a presentar aquest projecte de llei perquè considerem que l'aigua és un recurs estratègic".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés