Actualitzat 10/06/2015 15:58

CiU, ERC, IU i PNB s'uneixen perquè els Estatuts no puguin ser recorreguts al TC

Puerta principal del Congreso de los Diputados con los leones
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 10 Juny (EUROPA PRESS) -

   Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), CiU, PNB i ERC han coincidit al Congrés a reclamar que els Estatuts d'Autonomia no puguin ser recorreguts davant del Tribunal Constitucional (TC).

   Així es recull en les seves esmenes a la totalitat, a les quals ha tingut accés Europa Press, amb les quals pretenen fer front a la decisió del PP i del PSOE de reactivar la tramitació parlamentària de les seves respectives proposicions de llei per recuperar el recurs previ d'inconstitucionalitat sobre reformes estatutàries.

   Els dos partits majoritaris van registrar el mateix dia aquestes iniciatives el gener del 2014 i el mes següent van ser preses en consideració conjuntament pel ple del Congrés, però des d'aleshores s'han anat succeint les pròrrogues del termini d'esmenes, de tal manera que han complert més d'un any hibernant a la Cambra Baixa.

   Aquest dimarts es va posar final al bloqueig i es va tancar el termini d'esmenes de totalitat, que es debatran la setmana que ve al ple, i després s'hauran de presentar les esmenes parcials.

   L'objectiu és que la reforma es remeti al Senat abans de l'estiu per enviar el text al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) abans de la dissolució de les Corts Generals, han informat a Europa Press fonts parlamentàries.

   El recurs previ d'inconstitucionalitat, que inicialment es podia utilitzar davant de totes les lleis del Govern central, va estar en vigor fins al 1985, quan el Govern socialista de Felipe González el va suprimir acusant l'oposició d'utilitzar-lo per tombar els Pressupostos Generals i evitar l'entrada en vigor de la llei d'avortament.

PP I PSOE, TEXTOS MOLT SEMBLANTS

   Les proposicions de llei de PP i PSOE, de redacció molt semblant, tenen per objecte reformar la Llei del Tribunal Constitucional amb la finalitat que es pugui interposar recurs previ d'inconstitucionalitat a reformes estatutàries abans que siguin sotmeses a referèndum.

   Així tots dos tracten d'evitar el que va passar amb l'Estatut català, qüestionat pel TC després d'haver passat per les urnes.

   Tots dos coincideixen a habilitar un termini "extremadament breu" de tres dies perquè els actors amb potestat per presentar recursos davant del TC --el Govern, el Defensor del Poble o més de 50 diputats, entre d'altres-- decideixin si impugnen una futura reforma estatutària després de la seva aprovació per les Corts Generals.

   I si es recorre, tots els tràmits es congelaran, incloent el referèndum que pugui preveure la legislació autonòmica.

   També hi ha diferències entre un i altre text: el PP vol aplicar el recurs previ també als Tractats Internacionals, cosa que el PSOE no preveu, i els socialistes posen límits al TC reclamant-li que resolgui el recurs en un termini màxim de sis mesos des de la seva interposició.

   El recurs previ d'inconstitucionalitat té detractors a les files nacionalistes, i tant CiU com el PNB es van apressar aquest dimarts a anunciar textos alternatius als presentats per PSOE i PP.

VOLEN DEIXAR-HO TOT "BEN LLIGAT"

   Així, el PNB proposa excloure tots els Estatuts d'Autonomia de la possibilitat de ser declarats inconstitucionals pel TC, al·legant que són lleis orgàniques especials que requereixen de pacte entre Parlaments.

   El portaveu dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban, ha dit tenir "la sensació que, davant del Parlament obert que s'entreveu per a la pròxima Legislatura de Corts Generals, els dos grans partits espanyols volen deixar-ho tot 'lligat i ben lligat' abans de les pròximes eleccions".

   Per la seva banda, CiU admet el retorn del recurs previ d'inconstitucionalitat i fins i tot amplia la seva aplicació a totes les lleis orgàniques, però estableix una excepció: aquells estatuts d'autonomia que, com el català, exigeixen la celebració de referèndum per a la seva ratificació.

   També ERC ha presentat esmena de totalitat contra els textos de PSOE i PP, en el seu cas per prohibir recursos contra els Estatuts d'Autonomia de les comunitats anomenades històriques i, ja de passada, intentar canviar el sistema d'elecció dels magistrats per donar capacitat de proposta a aquestes comunitats.

   La quarta esmena de totalitat ha estat registrada per Esquerra Plural i signada pels seus diputats d'ICV: proposen que els Estatuts d'Autonomia no puguin ser objecte de recurs al TC, ni de qüestió d'inconstitucionalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés