Actualitzat 20/03/2015 15:31

CiU, ERC i ICV-EUiA portaran la llei electoral al ple a l'abril tot i que sense pacte en el punt clau

Ponencia de una ley electoral de Catalunya en el Parlament
Foto: EUROPA PRESS

El dia 8 acaba la ponència i la Cambra podria admetre a tràmit la norma el 15 o el 29

BARCELONA, 20 Mar. (EUROPA PRESS) -

CiU, ERC i ICV-EUiA han decidit elevar la llei electoral al ple del Parlament a l'abril per al seu debat a la totalitat, i ho faran tot i que persisteixi el desacord en el punt clau: el sistema electoral que determina com els vots s'han de traduir en escons.

   Aquest divendres s'ha tornat a reunir la ponència de la llei i fonts parlamentàries expliquen que, a banda d'avançar en alguns temes menys transcendents, s'ha constatat que "no hi ha acord" ni aproximacions entre els grups sobre el sistema.

   CiU, ERC i ICV-EUiA consideren que la norma ja inclou diverses novetats per les quals val la pena tirar-la endavant, per la qual cosa creuen que és moment d'elevar-la al ple per decidir si s'admet a tràmit i s'inicien els passos per portar-la un altre cop al ple per a la seva aprovació definitiva.

   Els partits es tornaran a reunir el 8 d'abril per tancar la ponència i abordar tots els serrells pendents de la llei que no tenen relació amb el sistema electoral, i aspiren a debatre-la en algun dels dos plens d'aquest mes: el que comença dimecres 15 o dimecres 29.

   Admeten que fins al dia 8 pot haver-hi trobades "bilaterals, trilaterals i quatrilaterals" si fa falta, però tots veuen molt difícil acostar posicions sobre el sistema electoral, el punt de distanciament històric entre els partits catalans.

   Sobre el sistema hi ha moltes propostes però una discrepància bàsica: CiU i ERC volen que el recompte de vots es faci per circumscripcions per garantir la representativitat, mentre que PSC, ICV-EUiA, PP i C's aposten per un recompte únic a tot Catalunya per garantir la proporcionalitat.

   La llei electoral necessitarà en el debat final una majoria qualificada de 90 vots per aprovar-se, però els dos blocs queden molt lluny d'aquesta de xifra; per això la llei s'encalla sempre que s'ha volgut tirar endavant.

   Fonts parlamentàries esgrimeixen que el debat a la totalitat previst per a abril encara no requerirà els 90 vots, sinó que serà suficient amb una majoria simple: per això, CiU, ERC i ICV-EUiA bastaran perquè la norma s'admeti a tràmit.

   Així, la llei s'admetrà sense problemes a l'abril, però segueix sense estar clar que el dia del debat final --molt probablement el juliol-- hi hagi a sobre de la taula els 90 vots necessaris per aprovar-la definitivament.

   El PSC ha reiterat diverses vegades que no donarà suport a la llei sense sistema electoral, així que CiU, ERC i ICV-EUiA necessitaran sumar PP o C's per aconseguir el seu objectiu, però aquests tampoc volen aprovar una llei sense mètode de repartiment d'escons.

   Un diputat partidari de portar la llei al ple a l'abril ha explicat que la norma recull un conjunt de "modernitats" per les quals mereix aprovar-se tot i que no hi hagi acord sobre el sistema electoral i s'hagi de mantenir l'actual, que és el mateix de la Loreg.

MAILING ÚNIC I BLOCS ELECTORALS

   Algunes novetats, ja relatades en anteriors reunions de la ponència, són crear una sindicatura electoral --junta electoral catalana--; que els partits amb representació parlamentària enviïn la propaganda electoral junts per estalviar, i suprimir els blocs electorals en els mitjans de comunicació públics tal com estan definits actualment.

   Els partits asseguren que aquests blocs --que actualment obliguen els mitjans a un determinat minutatge per a cada partit segons la seva importància-- passaran a la història, tot i que el Consell de l'Audiovisial de Catalunya (CAC) haurà d'emetre un informe diari sobre la presència dels partits en els mitjans públics i privats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés