Publicat 23/2/2014 13:55:03 +01:00CET

CiU demanarà Rajoy una resposta al pla sobiranista al Debat de Política General

Duran i Lleida habla en el Pleno del Congreso
EUROPA PRESS

MADRID, 23 febr. (EUROPA PRESS) -

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, acudirà dimarts vinent al Debat sobre l'estat de la Nació al Congrés amb la clara intenció de denunciar que la "falta de projecte" per a Espanya del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i les polítiques "recentralitzadores" que està portant endavant li impedeixin donar ja una resposta al procés sobiranista que impulsa el president de la Generalitat, Artur Mas, i els seus socis d'ERC.

Segons la seva opinió, i segons va escriure divendres passat a la seva carta web setmanal, és el moment que el cap de l'Executiu agafi "el toro per les banyes" en un termini màxim de dues setmanes per abordar d'una vegada la qüestió catalana, més enllà de dir que "no hi haurà consulta ni independència" de Catalunya.

SI ESTIMEN TANT ESPANYA...

I és que, segons defensa, ni el PP ni el PSOE poden renunciar a la seva responsabilitat "davant de l'Espanya que diuen que estimen" deixant el procés català en mans d'UPyD, partit al qual la setmana passada van donar suport al Congrés a la seva moció de rebuig al desafiament sobiranista català.

El líder democratacristià aprofitarà una vegada més per subratllar el seu compromís amb la consulta catalana i, en aquest sentit, posarà a sobre de la taula la necessitat que el Congrés digui sí a la doble 'còpia' de la iniciativa aprovada pel Parlament català, que van registrar fa poc CiU, ERC i ICV, i que demana al Govern espanyol que li traspassi la competència per fer el referèndum.

El Ple del Congrés haurà de pronunciar-se sobre la consulta i el dret a decidir del poble català perquè un mínim d'una de les quinze propostes de resolució que sotmetrà a votació versarà sobre aquesta qüestió.

Però, a més, el portaveu dels nacionalistes catalans a Madrid també té previst tractar que el president del Govern espanyol, reconegui i admeti que els catalans tenen un finançament "injust", un dèficit que limita la possibilitat de construir una societat més justa, que és un poble "solidari" amb la resta de l'Estat, amb una cultura i una llengua "enriquidora" i que han estat capaços de garantir la cohesió social.

TAMBÉ L'ECONOMIA "REAL"

Però Catalunya no és només l'únic tema del discurs que pronunciarà Duran a l'hemicicle. Tenint en compte que augura que Rajoy aprofitarà per a 'vendre' la millora de les dades macroeconòmiques com el començament de la recuperació del país, Duran té previst dedicar part de la seva al·locució a parlar d'economia, però de l'economia "real", i de tirar-li a la cara en aquest sentit els "incompliments" del seu programa electoral.

A més, el líder d'Unió posarà en relleu "la falta de crèdit i els impediments" que pateixen pimes i autònoms i de la "falta de suport" a l'R+D, i tampoc s'oblidarà de la creixent pobresa a Espanya, del sofriment de les classes mitges "fins a gairebé fer-les desaparèixer" i de l'excessiva pressió fiscal.