Els citen després dels escorcolls ordenats pel jutge De la Mata
MADRID, 27 Oct. (EUROPA PRESS)
El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat a declarar com a imputats el divendres 13 de novembre Josep i Pere Pujol Ferrusola, fills de l'expresident de la Generalitat, en la causa que investiga el patrimoni del seu germà Jordi, han informat fonts jurídiques.
La citació es produeix coincidint amb els 12 escorcolls a Catalunya i Madrid aquest dimarts per part de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) del Cos Nacional de Policia en l'operació Hades, que inclou els habitatges i seus socials de les empreses de la família.
Josep Pujol Ferrusola, al qual es vincula amb la firma MT Tahat, i Pere, també relacionat amb diversos negocis vinculats amb les activitats del seu germà Jordi, podran acudir a l'Audiència Nacional acompanyats d'un advocat de confiança.
TRES ANYS D'INVESTIGACIÓ
L'Audiència Nacional investiga des de fa gairebé tres anys l'origen del patrimoni de Jordi Pujol Ferrusola, fill gran del matrimoni format per Jordi Pujol i Soley i Marta Ferrusola, davant de la sospita que pogués haver-lo obtingut cobrant comissions il·legals per haver intervingut en l'adjudicació de contractes públics.
El jutjat central d'instrucció 5 rastreja les seves activitats econòmiques des que el 17 de gener del 2013 l'exparella de Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez, va ratificar davant del jutge Pablo Ruz que va acompanyar a Andorra el fill gran de l'expresident per ingressar a un banc una motxilla plena de bitllets de 500 euros.
Tant Jordi Pujol Ferrusola com la seva exdona, Mercè Gironès Riera, van ser imputats indiciàriament per un delicte de blanqueig de capitals i un altre de frau fiscal.
El primogènit, que va comparèixer davant del jutge Ruz el 15 de setembre del 2014, va negar les acusacions de la seva exparella i que manegés grans sumes de diners en efectiu: "La gent no va per la vida així", va assegurar, segons fonts de la seva defensa.
En el punt de mira de la justícia es troben cinc societats a nom del matrimoni que, segons el jutge que actualment dirigeix la instrucció, José de la Mata, i la tinent fiscal Anticorrupció, Belén Suárez, haurien rebut transferències de fins a 8,5 milions d'euros per part de 17 grans constructores i empreses de serveis que "directament o indirectament" van declarar "ingressos procedents de diferents organismes públics de Catalunya".
Es tracta de les mercantils Iniciatives, Marketing i Inversions, Project Marketing Cat, Inter Rosario Port Services, Active Translation i Iberoamericana de Business and Marketing.
En tots els casos se sospita que es tracta d'empreses 'tapadora' que van oferir serveis ficticis per encobrir pagaments il·legals.
SUMARROCA I DELSO, IMPUTATS
Entre els empresaris imputats per pagar presumptament les comissions il·legals hi ha l'exvicepresident de Comsa Emte, Carlos Sumarroca Claverol, i el seu pare, Carlos Sumarroca Coixet; el d'Isolux Corsán, Luis Delso, a qui l'extresorer del PP Luis Bárcenas va atorgar l'àlies de 'Luis el cabrón' en el cas Gürtel; i el directiu de Copisa Xabier Tauler.
Els tres, imputats per frau fiscal, blanqueig de capitals i falsedat en document mercantil, van comparèixer davant del jutge Ruz el novembre del 2014 i van assegurar que els treballs prestats per Pujol Ferrusola van ser reals i es van concretar en tasques d'assessoria que van permetre desenvolupar els seus negocis.
Els Sumarroca, imputats en el cas Petrum, que ha revelat la trama de comissions per adjudicacions, van assegurar que Pujol Ferrusola els va ajudar el 2008 i 2009 en l'expansió de la companyia a Mèxic, on va analitzar el mercat i va buscar possibles socis.
L'exvicepresident de Comsa EMTE, que va abonar 154.048 euros al seu suposat assessor el 2008 i 2009, defensava en un escrit, al qual ha tingut accés Europa Press, que les seves tasques li van evitar "contractar un 'head hunter'" o caçatalents.
Segons un informe de la Udef que forma part del procediment, els Sumarroca van utilitzar les empreses de l'exvicepresident del FC Barcelona Jaume Ferrer Graupera com a tapadora per pagar suposats pagaments il·legals el 2005 per un total de 448.224 euros, dels quals 435.000 haurien anat a parar a mans de Jordi Pujol Ferrusola; l'exdirectiu, tot i això, va justificar els pagaments per tasques d'assessoria en la implantació de sistemes de qualitat.
La vinculació entre els Pujol Ferrusola i els Sumarroca es posa en evidència perquè el patriarca d'aquesta última família, Carlos Sumarroca Coixet, va ser fundador de CDC al costat de Jordi Pujol i Soley mentre que les dones de tots dos van muntar juntes a Barcelona la floristeria Hidroplant.
Luis Delso, per part seva, va pagar 1,2 milions d'euros a les empreses del matrimoni per aconseguir que li adjudiquessin l'ampliació de diverses autopistes a Mèxic i 600.000 més per la implantació de la línia elèctrica a Gabon.
Segons va argumentar, la seva contractació era "molt més barata" que la implantació d'una oficina comercial a aquests països. També està imputat per una operació similar l'empresari A.G.K., de Life Mataró.
LA 'PILOTADA' DE TIVISSA
El jutge també atribueix els tres delictes citats als socis de Gestió i Recuperació de Terrenys Gustavo Buesa i Josep Mayola, que es van adjudicar entre el 2002 i el 2004 la gestió d'un abocador a Tivissa (Tarragona), en l'operació del qual Jordi Pujol Jr. hauria guanyat 4,3 milions d'euros.
Els exconsellers de Medi Ambient de la Generalitat Ramon Espadaler (Unió) i Salvador Milà (ICV), van defensar el 18 de setembre davant del jutge la "legalitat" de totes les actuacions administratives que van permetre l'obertura i posada en marxa del centre.
L'octubre del 2014 també van ser imputats diversos familiars del matrimoni investigat, entre els quals es troben els exsogres de Pujol Ferrusola, Ramon Gironès i Mercè Riera; el seu excunyat Ramon Gironès Riera; i el tècnic de l'Ajuntament de Barcelona Xavier Corominas.
El jutge Ruz també va interrogar el novembre de l'any passat una vintena de testimonis, entre els quals hi havia una desena d'empresaris que van assegurar que, tot i els pagaments que va rebre Pujol Ferrusola per participar en els seus negocis, mai no van tractar amb ell i ni tan sols el coneixen.
"Aquest senyor juro i prometo que mai no va aparèixer a cap lloc", va arribar a assenyalar Juan Luis Ripollés, que va participar com a intermediari en la promoció de la urbanització Los Merinos a Ronda (Màlaga), per la qual, segons la Udef, Pujol Ferrusola es va embutxacar 1,1 milions d'euros.
Un altre testimoni rellevant va ser el de l'assessor fiscal de la família Pujol, Joan Antón Sánchez Carreté, que va assegurar que desconeixia que els membres del clan tinguessin comptes bancaris a l'estranger.
De fet, va indicar al jutge que va tenir coneixement de la suposada herència que l'expresident de la Generalitat guardava a Andorra "unes setmanes abans" de la seva confessió, quan li va demanar "consell".