Actualitzat 07/10/2014 15:42

La preocupació per l'atur cau a nivells de gener del 2009

CIS
Foto: EUROPA PRESS

Augmenta la inquietud per la corrupció i el frau, els problemes econòmics, la sanitat i l'educació

MADRID, 7 Oct. (EUROPA PRESS)

La desocupació continua sent el problema que més preocupa els espanyols però la inquietud que genera ha baixat el passat mes de setembre al mateix nivell que es registrava el gener del 2009, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), corresponent al mes passat, el qual també reflecteix un retrocés del pessimisme econòmic.

   L'estudi es basa en un total de 2.444 entrevistes personals i domiciliàries realitzades a 239 municipis de 49 províncies entre el 2 i el 13 de setembre i té un marge d'error del més/menys 2%.

   En concret, l'atur apareix citat com el principal problema al 75,3% dels qüestionaris, tot i haver caigut 1,7 punts respecte al 77% que va marcar el juliol i respecte al 78,5% amb el qual va arrencar el present any. La seva marca rècord des del començament de la crisi se situa al 84% de febrer i març del 2012.

   A més, el setembre ha estat el mes de la legislatura amb menor percentatge d'espanyols que consideren "dolenta" o "molt dolenta" la situació econòmica actual, que ha baixat per primera vegada del 80% (78,8% respecte al 81,5% del mes anterior), i han marcat rècord aquells que la qualifiquen de "bona" o "molt bona", tot i que segueixen sent una minoria (1,6%, dues dècimes més que el juny).

   Per darrere de l'atur torna a figurar, com a segona preocupació, la corrupció i el frau, amb un 42,7% de mencions, i ha pujat un 1,2 punts respecte a juliol, que va acabar amb l'esclat del 'cas Pujol'.

   El tercer lloc el repeteixen els problemes econòmics amb un 28,8% (vuit dècimes més que dos mesos abans) i el quart és, una altra vegada, per a la classe política, amb un 25,8% de mencions, sis dècimes menys que al juliol. Al 3,1% de les enquestes també apareixen al·lusions al Govern espanyol i els partits polítics.

INFLUÈNCIA DEL COMENÇAMENT DEL CURS ESCOLAR

   La sanitat, esmentada en l'11,5% de qüestionaris, segueix com a cinquè problema i l'educació puja al sisè. Coincidint amb l'arrencada del curs escolar la inquietud per aquest assumpte ha augmentat un punt i ha arribat fins al 9,6% d'al·lusions. En setè lloc, però perdent 2,4 punts, se situen els problemes socials (7,7%).

   Alhora, han augmentat set dècimes, fins al 3,2%, les mencions a la inseguretat ciutadana (després de la detenció del presumpte pederasta que actuava a Madrid) i la immigració, que puja vuit dècimes i s'anota un 3,6%.

   La 'tornada al col·le' també es troba a la llista de problemes personals que fa el CIS amb les respostes dels seus entrevistats, en la qual puja una posició i es col·loca en cinquè lloc amb un 10,9% de mencions, respecte del 8,7% de juliol.

   Aquesta relació de problemes que afecten més personalment els entrevistats segueix liderada per l'atur, que voreja el 45% de mencions, seguida dels problemes econòmics (28,9%), la corrupció i el frau (13,5%) i la sanitat (12,4%). Després de l'educació s'hi troba la classe política amb un 9,4%.

ES REDUEIX EL TEMOR A PERDRE LA FEINA

   El CIS també ha preguntat al 41,4% que encara conserva la seva feina si tem perdre-la en el pròxim any. El percentatge dels que contesten que ho veuen "poc" o "gens probable" ha anat creixent de mica en mica en els últims mesos i ara se situen ja al 76,8% (respecte del 75,5% de juliol i el 73,8 de juny). En paral·lel baixen els que auguren com a "molt" o "poc probable" anar-se'n a l'atur: el juny eren el 15,2% i el setembre han caigut al 14,7%.

   També augmenta gairebé quatre punts respecte a juliol el percentatge d'aturats que creuen que és "molt" o "bastant probable" trobar una feina en els pròxims 12 mesos, que se situa al 34%, mentre que baixa als nivells de juny el dels que ho consideren "poc o gens probable", al 58,6%.

   En relació amb la situació econòmica en general, es consolida la tendència de reducció del pessimisme, ja que a la visió menys negativa de la conjuntura actual s'hi suma la consolidació de la tendència a considerar millor la situació econòmica d'avui pel que fa a l'any anterior.

   Així, els que el 2013 pensaven que la situació econòmica havia millorat sumaven entorn del 9% i ara estan al 12%, i els que pensaven que havia empitjorat han passat en un any del 50 al 36,4%. Alhora, són més els que pronostiquen que d'aquí a un any serà millor (22,2% respecte del 15% que hi havia el juny del 2013), i són menys els que auguren que tot empitjorarà en un any (ara un 21,9% mentre que el juny del 2013 arribaven al 39%).

   Respecte a la situació política, el 79,8% la titlla de "dolenta" o "molt dolenta", i només un 2,1% la defineix com a "bona" o "molt bona". Per al 36,8% ara és pitjor que fa un any --un 5,1% opina el contrari-- i per al 26,8% encara empitjorarà més d'aquí a 12 mesos. Hi ha un 12,8% que confia que el setembre del 2015 millori.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés