Actualitzat 09/05/2019 18:44

El CIS prediu la victòria del PSOE en les europees amb entre 17 i 18 escons seguit del PP amb 11 o 12


David Hufra - Europa Press

El sondeig, que es va fer abans de les generals, preveu que Puigdemont obtingui un escó i situa Borrell com el millor valorat

MADRID, 9 May. (EUROPA PRESS) -

El PSOE serà el partit més votat a Espanya en les eleccions europees del dia 26 de maig, amb entre el 29 i el 31 per cent dels vots i aconseguirà entre 17 i 18 eurodiputats, segons l'enquesta que ha publicat aquest dijous el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

El CIS dona al PP el segon lloc, amb un 18-20 per cent dels vots i 11 o 12 escons al Parlament Europeu. En tercer lloc l'enquesta projecta gairebé un empat entre Ciutadans, amb el 14-16 per cent de vots i 8 o 9 escons, i Unides Podem amb el 13-15 per cent i 8 escons.

El sondeig preveu l'entrada de Vox a l'Eurocambra amb entre el 7 i el 9 per cent dels vots i 4 o 5 escons i que aconsegueixi un escó l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

La candidatura 'Ara Repúbliques' que agrupa ERC, Bildu i BNG, obtindrà tres escons amb entre un 5 i un 7 per cent dels vots, mentre que Coalició per una Europa Solidària (PNB, Geroa Bai, CC i Compromís per Galícia) n'aconseguirà un.

BORRELL, EL MILLOR VALORAT AMB 5 SOBRE 10

Entre els caps de llista, el millor valorat és el socialista Josep Borrell, amb un 5 sobre 10. L'actual ministre d'Exteriors és el segon més conegut (per un 62%), molt a prop del d'ERC, Oriol Junqueras (65%), la valoració del qual és de 3,1 punts.

La segona millor nota és per a la candidata d'Unides Podem, María Eugenia Rodríguez Palop, amb 4,1, si bé un 71,3 per cent dels enquestats van dir que no la coneixen. El mateix problema té Luis Garicano (Cs), que aconsegueix un 4 però és desconegut pel 70 per cent.

La popular Dolors Montserrat, exministra i exportaveu al Congrés, és desconeguda per un 42,7 per cent dels enquestats i rep 3,1 punts. A Jorge Buxadé, de Vox, és desconegut per un 49,5 per cent (la seva valoració és de 2,1 punts).

Si es confirmen els pronòstics, el PSOE millorarà el seu resultat del 2014 en tres o quatre escons, amb almenys un 6 per cent més de vots, mentre que el PP perdrà entre 6 i 8 punts percentuals i entre quatre i cinc eurodiputats.

SONDEIG PREVI A LES ELECCIONS GENERALS

L'enquesta es basa en 17.641 entrevistes personals que es van fer abans de les eleccions generals, concretament entre el 21 de març i el 23 d'abril, és a dir, va coincidir, en la seva fase final, amb la campanya electoral del 28A.

En aquell moment, un 10,4 per cent tenia clar que no votarà i un 29 per cent no ho havia decidit encara. En les eleccions europees la participació sol ser baixa (amb prou feines un 46 per cent el 2014), però el 2019 coincidiran amb les municipals i autonòmiques, així que el CIS preveu un efecte arrossegament i una participació del 63 per cent, equivalent a la del 1999, l'última vegada que van coincidir.

El 71,6 per cent dels enquestats opinen que les decisions que es prenen en el si de la UE afecten molt o bastant a la vida dels espanyols. No obstant això, només un 30 per cent diuen observar amb "molt" o "bastant" interès aquestes eleccions, contra els qui confessen que tenen poc (42,6 per cent) o gens (27 per cent) d'interès.

Cs MILLORA LA SUMA AMB UPYD

Per la seva banda, Ciutadans aconseguirà millorar els resultats de fa cinc anys, no només els seus (va aconseguir ben just un 3,6 per cent de vots) sinó també la suma dels seus vots amb els de UPyD, que ara ha arribat a un acord amb els d'Albert Rivera. Passarien, així, de 6 a 8 o 9 eurodiputats i creixerien entre un 4 i 6 per cent en vots.

Pel que fa a Unides Podem, perdran entre 3 i 5 punts en intenció de vot i tres escons, si es compara el sondeig amb la suma dels resultats de Podem (5) i l'Esquerra Plural (6) el 2014.

Si fa cinc anys la coalició de CiU, PNB, CC i Compromís per Galícia aconseguia tres escons, ara, per separat, Lliures per Europa n'aconseguirà un (el de Puigdemont) i els altres, agrupats en Coalició per una Europa Solidària, un altre. La coalició d'ERC, Bildu i BNG en tindrà tres, els mateixos que van obtenir per separat el 2014 (2 d'ERC).

En canvi, Compromís per Europa, que agrupa Compromís, En Marea i la Chunta, es quedarà sense escó --el 2014 Compromís i CHA concorrien amb Equo i van aconseguir un eurodiputat--. El partit animalista PACMA tornarà a quedar-se fora de l'Eurocambra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés