Actualitzat 16/06/2021 16:31

Cinc anys de presó per lesionar un mosso en la protesta Holi contra Jusapol el 2018

Archivo - Arxiu - La secció 21 de l'Audiència de Barcelona jutja el militant de La Forja i la CUP Marcel Vivet per presuntes desordres, atemptat i lesions durant la protesta Holi contra Jusapol el 2018. Barcelona, 22 de febrer de 2021.
EUROPA PRESS - Archivo

El tribunal no es creu la versió de Marcel Vivet i el jove es nega a "abaixar el cap front a la repressió"

BARCELONA, 16 juny (EUROPA PRESS) -

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a cinc anys de presó el militant de La Forja i la CUP Marcel Vivet, el manifestant jutjat per lesionar al canell un antiavalot dels Mossos d'Esquadra durant la protesta Holi contra Jusapol el 2018.

La sentència, consultada per Europa Press, li imposa dos anys de presó per desordres públics i tres anys més i un dia per atemptat contra un agent, a més de multar-lo amb 6.000 euros per un delicte de lesions lleus, i fixa que haurà d'indemnitzar el policia amb 1.511 euros.

La secció 21 de l'Audiència de Barcelona considera provat que Vivet va aprofitar "la cobertura i sensació d'impunitat que li oferia la resta del grup" de manifestants per colpejar el mosso amb el pal d'una bandera.

En el judici, Vivet va declarar que va assistir a la contramanifestació a una protesta de Jusapol després de l'1-O, la va qualificar de festiva i va negar que hagués colpejat el policia amb el pal de la bandera.

El tribunal afirma en la sentència que Vivet es trobava a la primera línia de la manifestació, davant del cordó policial, i recorda que diversos manifestants van llançar pintura de colors als antiavalots "amb la finalitat de dificultar-los la visió".

"Així mateix, amb la intenció de menyscabar la seva integritat física, també els van llançar pots, ampolles i altres objectes contundents", i els magistrats creuen que Vivet va aprofitar la situació per colpejar el policia.

El mosso tenia un cop a l'avantbraç i al canell, per la qual cosa va haver de portar una fèrula i va estar de baixa durant 24 dies, i la defensa de Vivet pot recórrer la sentència durant deu dies.

Els vídeos de la causa no inclouen la gravació del cop i, en el judici, el mosso va explicar que havia reconegut Vivet a les xarxes socials: es va fixar en ell durant la protesta, va anotar la descripció del jove i després va buscar imatges fins que el va reconèixer.

DESORDRES EN UNA MANIFESTACIÓ

La sentència condemna Vivet per un delicte de desordres agreujat, que el Codi Penal preveu en manifestacions o quan s'utilitza "una arma o instrument perillós", com en aquest cas es considera el pal de la bandera.

El delicte agreujat de desordres comporta penes més altes i en comptes de fins a tres anys de presó les condemnes poden pujar fins als sis, i també es fixa en casos amb un resultat "potencialment perillós per a la vida de les persones o lesions greus" o que inclogui actes de pillatge.

L'advocat de Vivet, Carlos Hurtado, va plantejar que això vulnera el dret a manifestar-se, però els jutges ho descarten i recorden que en altres sentències ja han sostingut que "els drets de reunió i manifestació, com els altres drets fonamentals, no són absoluts i il·limitats".

Els jutges afirmen que l'actuació de Vivet i altres manifestants "va trencar les costures dels drets fonamentals de reunió i manifestació" i donen credibilitat a la versió del policia ferit i altres mossos que van treballar durant la protesta.

Després de conèixer-se la sentència, Vivet ha afirmat que l'han condemnat per haver-se "manifestat contra el feixisme i per la independència". "Mai m'aturaran. Mai abaixaré el cap front a la repressió", ha afegit en un tuit que ha recollit Europa Press.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés