Publicat 26/11/2019 18:59:39 +01:00CET

La Cimera Iberoamericana "surt reforçada" d'Andorra segons Grynspan

Fotografia oficial de família dels representants dels països assistents a la reunió ministerial preparatòria de la Cimera Iberoamericana 2020.
CUMBRE IBEROAMERICANA

SOLDEU (ANDORRA), 26 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Cimera Iberoamericana "surt reforçada d'Andorra, segons ha interpretat la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, durant la roda de premsa que clausurava la primera reunió de ministres i ministres d'Afers Exteriors celebrada aquest dimarts en el marc de l'organització de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern que celebrarà a Andorra el novembre del 2020.

Grynspan ha afirmat que tots els països "han renovat el compromís per continuar treballant en l'espai iberoamericà", malgrat les dificultats que passa la regió i les diferències expressades, i ha assenyalat que tots han tingut representació en la trobada.

Segons la secretària, ha prevalgut "l'esperit constructiu i de diàleg", que ha permès consensuar 48 punts sobre diversos assumptes: innovació, futur del treball, sostenibilitat ambiental, igualtat de gènere, educació i coneixement, cohesió social, cooperació Sud-Sud, i d'altres.

Grynspan ha destacat l'acord perquè la Cimera Iberoamericana de 2020 aprovi l'Estratègia Iberoamericana d'Innovació, que, en paraules de la ministra d'Afers Exteriors andorrana, Maria Ubach, s'ha d'entendre com "un instrument accessible a tothom que ha de ser la fi la reducció de la pobresa".

En aquesta línia hi va el lema que tindrà la XXVII Cimera Iberoamericana: 'Innovació per al desenvolupament sostenible: Objectiu 2030', amb el qual Andorra vol "situar l'Agenda 2030 al centre de la regió", amb especial èmfasi el principi fonamental de no deixar ningú enrere.

LA CIMERA 2022 A REPÚBLICA DOMINICANA

La reunió de ministres i ministres d'afers exteriors era "clau" per a l'organització de la cimera del novembre vinent i també ha servit per aprovar la candidatura de República Dominicana per ser la seu de la XXVIII Cimera Iberoamericana 2022.

També ha servit per començar el procés de creació de nous programes iberoamericans per a la prevenció de la violència de gènere i l'Institut Iberoamericà de Llengües Indígenes.

A més, s'ha parlat de la reunió de ministres de Medi Ambient iberoamericans, que se celebrarà el maig del 2020 a Andorra i servirà per impulsar una agenda mediambiental per a la regió, i serà la primera reunió de ministres de Medi Ambient des del 2009.

Un altre dels acords destacats d'aquesta primera reunió ministerial d'Afers Exteriors és la instauració del Dia d'Iberoamèrica, que se celebrarà cada any el 19 de juliol als països de la regió.