Publicat 21/04/2021 20:12CET

Cimera Ib.- El Rei reivindica la cooperació iberoamericana i aposta per "fer encara més" amb "iniciatives concretes"

El Rei Felipe VI durant la reunió plenària de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern
JAVIER BORREGO - Europa Press

Felip VI recalca que Espanya sempre estarà del costat d'Iberoamèrica "en el que se'ns requereixi"

SOLDEU (ANDORRA), 21 abr. (De l'enviada especial d'EUROPA PRESS, Leyre Guijo) -

El Rei Felip VI ha reivindicat aquest dimecres els èxits aconseguits en els 30 anys de Cimeres Iberoamericanes, posant en valor el sistema de cooperació "únic al món" creat entre els 22 països iberoamericans, i ha apostat per "fer encara més" en el futur, augmentant la solidaritat mitjançant "iniciatives concretes" com les que sortiran d'aquesta Cimera, reiterant que Espanya estarà sempre del costat dels seus socis de l'altre costat de l'Atlàntic.

En la seva intervenció en el ple de la XXVII Cimera Iberoamericana a Andorra, Felip VI ha reconegut que l'últim any ha estat "un període de doloroses pèrdues de vides humanes, de dificultats i inquietuds" però igualment "un moment per a la solidaritat, per al coratge, per a l'exemple i la voluntat de tirar endavant".

En els 30 anys de cimeres, ha destacat el monarca, "aquest potser és el període de temps en què els nostres països han col·laborat de la manera més estreta, intensa i quotidiana".

"Aquesta cooperació reforçada és el que significa, i ha de representar, la Comunitat Iberoamericana", ha defensat, ressaltant la "solidaritat mútua" que s'ha produït durant la pandèmia, en la qual "els espanyols residents en altres països iberoamericans han estat atesos en els seus sistemes sanitaris, com els d'aquests països ho han estat i ho estan en el nostre".

TAULA DE SALVACIÓ ELS UNS DELS ALTRES

No obstant això, aquesta solidaritat no és res nou, ha destacat, sinó que en les últimes dècades a tots dos costats de l'Atlàntic s'han produït "crisis econòmiques i financeres que han tingut importants conseqüències socials i migratòries" i en les quals "hem estat la taula de salvació els uns dels altres".

En aquest procés, ha incidit Felip VI, "els corrents migratoris generats han tingut l'efecte que ens coneguem millor i d'unir-nos més, sobretot als moments més difícils, reforçant la nostra Comunitat Iberoamericana".

En opinió del monarca, els països iberoamericans encara han d'augmentar la seva solidaritat mitjançant "iniciatives concretes" com les quals sortiran d'aquesta cimera i "junts hem de fer encara més".

Referent a això, i en al·lusió a la declaració que subscriuran al final de la cimera els 22 països, ha ressaltat que recull alguns dels principis "en el cor del projecte iberoamericà", com al solidaritat, el servei a la ciutadania amb la "voluntat de ser útils als nostres ciutadans, proporcionant solucions en temps d'incertesa", o "el convenciment que necessitem economies fortes, modernes i amb respostes creatives i compromeses amb els reptes del medi ambient i el canvi climàtic".

ÈXITS DE 30 ANYS DE CIMERES

Així mateix, ha aprofitat la seva intervenció per posar en valor el "camí" recorregut des de Guadalajara, a Mèxic, on fa 30 anys es va donar el tret de sortida a les cimeres iberoamericanes.

"Molts han estat els èxits dels quals sentir-nos orgullosos", ha ressaltat, incidint que "junts hem aconseguit engegar un sistema de cooperació iberoamericà, únic al món, flexible, horitzontal, basat en la solidaritat i subjecte a una rigorosa planificació aprovada pels nostres 22 països".

"No hem de deixar passar aquest aniversari sense fer una reflexió conjunta sobre el que hem aconseguit fins ara, sobre els reptes futurs i la millor manera d'abordar-los", ha insistit Felip VI.

Així mateix, ha esmentat diverses efemèrides que se celebraran aquest any, com el Bicentenari de les Independències dels països centroamericanos, Mèxic i el Perú --"fets històrics constituents de les nostres nacions germanes d'Amèrica, però també part integral i molt rellevant de la Història d'Espanya"-- o el 30 aniversari del Sistema de la Integració Centroamericana (SICA).

Per al Rei, "aquestes efemèrides són una ocasió adequada per renovar el suport d'Espanya a la cerca de consensos i solucions, i a la integració regional americana". "Sempre estarem al costat dels nostres països germans d'Amèrica, en el que se'ns requereixi, per recolzar els seus esforços per millorar la vida, benestar i salut de les seves poblacions", ha recalcat.

Així les coses, ha deixat clar que Espanya vol "ser part d'aquest exercici de commemoració, rememorar el passat i, sobretot, compartir projectes i reptes de futur, conscients de la nostra capacitat i del potencial que junts representem".

RECONEIXEMENT AlS ESFORÇOS A ESPANYA DAVANT DE LA PANDÈMIA

En un altre ordre de coses, el Rei ha aprofitat per ressaltar que el "extraordinari esforç del personal sanitari es va sumar al dels membres de les nostres Forces Armades, cossos de seguretat, universitats, empreses, ONG, societat civil i altres instàncies".

Tots ells, ha subratllat, "han donat el millor de si mateixos als moments més delicats i de major incertesa" i "dia a dia, continuen aportant, amb un gran sentit del deure i vocació de servei, tots els seus coneixements i la seva feina en aquestes circumstàncies".

Tal i com va fer a la vigília, el Rei ha elogiat a Andorra per haver organitzat la cimera en un context tan complicat i ha confiat que la propera cita, que acollirà a la fi de 2022 la República Dominicana, "puguem ja tots reunir-nos presencialment".

"La República Dominicana i totes les altres nacions germanes poden explicar sempre amb la ferma voluntat d'Espanya de projectar-nos junts tots els iberoamericans cap a un futur cada vegada més prometedor", ha reblat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés