Publicat 21/04/2021 21:01CET

Cimera Ib.-Hondures proposa que els països rics "donin o venguin" vacunes de la Covid-19 i agraeix a Espanya el seu gest

Archivo - Arxivo - El president d'Hondures, Juan Orlando Hernández.
LUCÍA GODÍNEZ/JMA - Archivo

MADRID, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

El president d'Hondures, Juan Orlando Hernández, ha proposat aquest dimecres que els països que tenen més vacunes contra la Covid-19 de les que necessiten les "donin o venguin" als països més desfavorits, al mateix temps que ha agraït al seu homòleg d'Espanya, Pedro Sánchez, que posi a la disposició de Llatinoamèrica i el Carib fàrmacs contra el virus.

"Davant l'acaparament, un acte d'humanitat seria que es puguin donar o vendre els països que ara les necessitem", ha traslladat Hernández durant la seva intervenció en la XXVII Cimera Iberoamericana, on ha reiterat que "realment aplaudeix" l'anunci de Sánchez, fet durant el fòrum que acull Andorra.

El mandatari hondureny ha explicat que, malgrat "haver registrat totes les gestions a temps i confiar en el multilateralisme", el país centroamericà ha rebut "molt poques vacunes" i "a comptagotes". En aquest sentit, ha lamentat que aquesta circumstància afecta als seus plans de reconstrucció, ja que els "endarrereix".

"Les vacunes han d'arribar a tothom en igualtat, no és just el que està passant, es tracta de la vida dels éssers humans, no és just el que està passant", ha reiterat, posant l'accent que l'inmunizador és "vital".

En aquest sentit, el mandatari també ha proposat que el fòrum iberoamericà "multipliqui" la forma de produir la vacuna, per exemple, "arribant a acords amb les farmacèutiques per ampliar la producció".

Durant la seva intervenció, de forma telemàtica, ha assenyalat que, a més de la pandèmia de Covid-19, Hondures és un dels països "més vulnerables" del món a conseqüència del canvi climàtic. Hondures va patir el pas de dos huracans, 'Iota' i 'Eta' en un interval menor de 15 dies.

"Aquesta situació ens ha deixat en una situació molt precària i ha frenat el creixement econòmic", ha indicat, xifrant la caiguda del PIB del país llatinoamericà en un 9,5 per cent.

Sota aquestes premisses, Hernández ha presentat un pla de reconstrucció i ha aprofitat per donar les gràcies a Espanya i a la Unió Europea, "que van ser els primers" que van col·laborar "per tirar endavant aquest pla".

Així, s'ha referit també als Reis d'Espanya i ha recordat que la Reina Letizia va visitar el país "i va poder constatar personalment la destrucció (que van deixar) aquests huracans". "Va ser una allau d'esperança per al nostre poble", ha agregat.

El projecte inclou un pla de protecció social dels més necessitats, la transformació del pla agroalimentari hondureny, la construcció d'habitatge social i finançament especial per construir habitatges de classe mitjana, a més de l'aixecament de la infraestructura destruïda com a conseqüència del pas dels huracans i la construcció de represas.

D'altra banda, ha al·ludit als fenòmens de "migració massiva" resultants d'aquest tipus de catàstrofes, als quals cal sumar els efectes de la pandèmia de COVID-19, tot això amb un important impacte en l'economia d'aquests països.

Finalment, Hernández s'ha referit a la lluita contra el narcotràfic i el crim organitzat i ha deplorat les "situacions perverses" com a conseqüència dels "testimoniatges" de presumptes narcotraficants en jutjats de països estrangers.

"Si els 'narcos' no pateixen penes per mentir i reben beneficis es podria induir a un col·lapse silenciós de la cooperació de la lluita contra el crim organitzat", ha advertit, assenyalant que espera que "no succeeixi". En cas afirmatiu, "es posaria en risc tot l'avanç assolit per treballar amb els nostres aliats", ha avisat.

Hernández ja s'ha expressat en aquesta línia en altres ocasions, després que un fiscal de Nova York hagi assegurat que el mandatari va ajudar a transportar cocaïna als Estats Units.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés