Publicat 21/04/2021 22:06CET

Cimera Ib.- Els líders iberoamericans reivindiquen l'accés a finançament per a països de renda mitjana

Foto de família dels líders assistents a la Cimera Iberoamericana, entre ells el president del Govern, Pedro Sánchez, i el Rei Felipe VI
JAVIER BORREGO - Europa Press

Recolzen l'emissió de drets especials de gir pel FMI i adverteixen que sense aquests països no hi haurà recuperació mundial

SOLDEU (ANDORRA), 21 abr. (De l'enviada especial d'EUROPA PRESS, Leyre Guijo) -

Els líders iberoamericans han subscrit amb motiu de la Cimera Iberoamericana d'Andorra un comunicat promogut per Espanya i Argentina en el qual es proposen mesures de cara a facilitar el finançament dels països de renda mitjana, amb un suport exprés a la nova emissió de drets especials de gir per part del FMI.

En el document, denuncien que "la major bretxa, a més de l'accés a les vacunes, en aquesta desigualtat entre països, ha estat el nivell d'accés a finançament suficient, just i barat, per al seu ús en les extraordinàries necessitats de despesa que aquesta pandèmia ha requerit".

Així, encara que celebren que el G20 i el Club de París "van actuar aviat i van acordar una històrica Iniciativa de Suspensió del Servei del Deute pels 73 països més pobres del planeta", "fins avui no s'han adoptat mesures anàlogues a favor del grup de països de renda mitjana, llar de més de 5.000 milions de persones i gairebé dos terços de tots els pobres del planeta".

Això ha deixat els països de renda mitjana, entre els quals figuren bona part dels iberoamericans, en mans dels mercats de deute internacional en els que si han aconseguit fons ha estat "amb taxes d'interès majors que els països més rics".

Tenint en compte que aquests països s'enfronten a dèficits estructurals més importants, "això ha reduït l'espai fiscal amb el qual han fet front la crisi" i per tant "els països més avançats han gastat entre sis i quatre vegades més que els països emergents durant aquesta pandèmia", lamenten.

AUGMENT DE LA POBRESA I LA DESIGUALTAT

La falta de finançament "s'ha traduït en xarxes de seguretat més vulnerables, menors ajudes als i les treballadores i les empreses, en particular a les micro, petites i mitges empreses (MIPiMES), més inseguretat alimentària i, en definitiva, índexs de pobresa i desigualtat més elevats en regions emergents com la nostra", denuncien els líders iberoamericans.

A més, "aquest accés desigual al finançament ha afectat també la capacitat dels països de garantir prou vacunes als seus països i a preus assequibles, la qual cosa implica una recuperació asimètrica que incrementarà encara més la desigualtat entre països", tenint en compte que "alguns països de l'Amèrica Llatina tenen ara nivells de pobresa extrema que no es veien des de la dècada dels 90".

"Una recuperació que no inclogui els països emergents i de renda mitjana no mereix el nom de recuperació", adverteix el comunicat, incidint que "sense un suport multilateral més elevat per a un finançament just, el món s'arrisca a deixar enrere a més de quatre cinquens de la humanitat".

INICIATIVES CONCRETES

Per tot això, expressen el seu suport a "una revisió i flexibilització dels criteris d'elegibilidad i condicions financeres en les institucions financeres internacionals que permetin tractes adequats i que fomentin el desenvolupament a llarg termini partint de la necessitat que existeixi sostenibilitat del deute dels països".

També propugnen "estudiar i promoure l'adopció d'un nou marc o estàndard multilateral de valoració de riscos financers i macroeconòmics que incorpori la particularitat de la situació de la Covid-19 i les mesures de resposta, al que puguin adherir-se les agències qualificadores, per evitar que les rebaixes de la qualificació crediticia generin un efecte pro-cíclic suposant un agreujament addicional de la situació".

Així mateix, expressen el seu suport a la "la nova assignació general de Drets Especials de Gir de l'FMI", que consideren que "serà molt beneficiós per a tots els països, en particular a aquells que sofreixen restriccions de liquiditat en el marc de la pandèmia".

Igualment, defensen promoure en l'FMI "el desenvolupament d'un instrument financer per recolzar als països en desenvolupament, incloent els països de renda mitjana, fent ús de la disponibilitat financera generada per l'assignació de Drets Especials de Gir, en la recuperació i resposta al Covid-19 i en les inversions que necessiten per promoure un desenvolupament inclusiu i sostenible".

Finalment, aposten per una "revisió de les sobretaxes de l'FMI per evitar els efectes regressius i procíclics, que afecten especialment a alguns dels països d'ingrés mitjà quan més necessiten del suport financer de l'organisme".

En la seva intervenció durant el ple, la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, s'ha referit a aquest comunicat, ressaltant la seva importància, així com un altre promogut per Bolívia.

Segons ha sostingut, gràcies al treball realitzat unint les seves veus a les d'altres organismes com l'ONU s'està a prop de l'aprovació i emissió de 650.000 milions de dòlars en drets especials de gir "que probablement es faran efectius entre l'agost i el setembre d'aquest any".

Grynspan estima que sobre la base d'aquest treball conjunt dut a terme, l'Amèrica Llatina podria aconseguir 68 bilions de dòlars, que suposen un 1,25% de la regió i que permetrien als països membres poder vacunar a tota la seva població "fins i tot amb la vacuna més cara".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés