Publicat 9/1/2019 17:53:35 +01:00CET

El Ciadi suspn provisionalment l'execució del laude favorable de Naturgy contra Egipte

MADRID, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

El Centre Internacional d'Arranjament de Diferncies Relatives a Inversions (Ciadi) ha susps provisionalment l'execució del laude arbitral favorable a la Unión Fenosa Gas, participada per Naturgy i la italiana Eni, pel qual condemnava Egipte al pagament de 2.013 milions de dlars (més de 1.700 milions d'euros) pel conflicte obert per la planta de liqüefacció de Damietta.

L'organisme depenent del Banc Mundial ha adoptat aquesta decisió després de procedir al registre de la sollicitud d'anullació del laude presentada per Egipte.

Les sollicituds d'anullació del laude per part del demandat solen ser habituals en aquest tipus de disputes internacionals amb l'objectiu de dilatar en el temps l'execució de la sentncia, segons van indicar a Europa Press les fonts jurídiques.

A finals del mes d'agost passat, Unión Fenosa Gas, propietria de la planta egípcia de Damietta i en la qual Naturgy participa al 50% amb la italiana Eni, va obtenir la resolució favorable a la demanda que havia presentat el 2014 contra Egipte.

A més, Naturgy, amb la finalitat de donar suport a la resolució del Ciadi, va comenar posteriorment els trmits d'homologació del laude en diferents jurisdiccions, de manera que sigui equiparat a cada país a una sentncia d'un dels seus tribunals i tingui la mateixa fora que aquestes a l'efecte de ser executat, havent aconseguit ja el passat mes de desembre el vistiplau al Regne Unit, i estant a l'espera de la resolució del procediment obert també per a aix als Estats Units.

CONFIANA A ARRIBAR A UN ACORD GLOBAL AMB EGIPTE

A finals del darrer mes de desembre, la companyia presidida per Francisco Reynés ja va assenyalar que continuava "confiant que aquest laude arbitral permeti aconseguir un acord global i posar en valor la seva inversió a Egipte a través d'un acord comercial i el restabliment del subministrament de gas a la planta en el menys termini possible".

Així mateix, va considerar que no esperava que el recurs de revisió del laude i la sollicitud de suspensió presentats el darrer 21 de desembre per la República rab d'Egipte davant del Ciadi suposessin "un obstacle en les converses entre les parts" ni "una demora" en la posada en marxa de les activitats a Damietta, "en benefici de la Unión Fenosa Gas, i també del mateix estat d'Egipte".

En el desenvolupament del projecte de Damietta es van destinar uns 1.500 milions de dlars (uns 1.310 milions d'euros), i es va posar en marxa la seva producció a finals del 2004 i es va dur a terme el 2005 el seu primer carregament de gas natural liquat amb destinació a Espanya.

No obstant aix, el 2012 es va interrompre la seva activitat, la qual cosa va provocar unes provisions milionries cada exercici a la societat per cobrir la deterioració de la inversió.