Publicat 06/06/2021 12:50

Chaves, sobre els indults: "Obre el camí a la política i trasllada seguretat en el marc de la Constitució"

SEVILLA, 6 juny (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Junta d'Andalusia Manuel Chaves ha considerat aquest diumenge que l'indult als líders independentistes catalans a la presó "obre el camí a la política" i trasllada "fermesa" i "seguretat" en el marc que estableix la Constitució espanyola.

Així s'ha pronunciat Chaves en una tribuna aquest diumenge al Diari de Sevilla, que ha recollit Europa Press, en qu ha indicat que, ara com ara, el procés independentista catal "representa l'assumpte més greu al qual s'enfronta la democrcia i la integritat territorial espanyola".

"Si prenem com a data de referncia l'any 2017, les lleis de desconnexió de setembre, el referndum de l'1-O i la declaració unilateral d'independncia del Parlament catal, malgrat les intencions dels seus promotors, van marcar amb claredat que tota estratgia independentista a través de l'enfrontament amb l'Estat i la ruptura amb la Constitució estava condemnada al fracs", ha argumentat Chaves.

A parer seu, la sentncia del Tribunal Suprem i la condemna dels dirigents independentistes "va ser la resposta de l'Estat democrtic de dret a la illegalitat de tot el procés d'independncia".

Així mateix, ha assegurat que, "sens dubte", la "actitud illegal" dels dirigents independentistes va ser "la que va provocar la judicialització del conflicte catal, que el va introduir en un bucle de difícil sortida que va dificultar qualsevol intent de dileg entre el Govern central i l'independentisme".

Chaves ha explicat que és en aquest context on se situa el debat sobre la decisió d'indultar o no els condemnats pel Tribunal Suprem. "Aquest, en el marc de la legalitat democrtica, va dictar la seva sentncia i, posteriorment, va emetre un informe judicial, no vinculant, contrari a l'indult tramitat pel Govern central, per l'indult, en ser una prerrogativa constitucional del Govern espanyol, obre un debat polític sobre els seus efectes o de la seva absncia sobre l'evolució del conflicte catal", ha detallat.

En tot cas i "sense deixar de valorar les raons que s'exposen en l'informe del Tribunal Suprem", l'expresident de la Junta ha subratllat que "l'indult és una decisió política del Govern central" i que, en aquest cas, es tradueix en "la decisió de facilitar o no un dileg polític sobre el problema catal".

"Per ben fonamentada que estigui, no ser fcil per al Govern ecntral prendre aquesta decisió, no només per les raons que allega el Tribunal Suprem, sinó també pel desgast polític que tindr per al Govern central", ha assenyalat.

També l'ha qualificat com una decisió política "transcendental" davant una situació política "excepcional", per considera que "el Govern espanyol est políticament i moralment obligat a prendre una decisió --en aquest cas, l'indult-- que faciliti el dileg i la negociació, base necessria per aconseguir concrdia i convivncia entre tots". "En tot cas, la decisió de l'indult, tot i que sigui parcial i reversible, ser una de les més difícils a les quals es pugui enfrontar un Govern democrtic", ha especificat.

"Hem d'enfrontar-nos a la realitat que a Catalunya hi ha un Govern independentista, amb el suport d'una majoria independentista al Parlament i de molts ciutadans catalans", ha argumentat, al mateix temps que ha incidit que "si no ho entenem així la sortida ser el bloqueig i l'enfrontament". "La decisió de l'indult obre el camí a la política; trasllada generositat, per també fermesa i seguretat en el marc i els limitis que estableix la Constitució espanyola", ha concls.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés