Publicat 06/06/2021 12:50CET

Chaves, sobre els indults: "Obre el camí a la política i trasllada seguretat en el marc de la Constitució"

SEVILLA, 6 juny (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Junta d'Andalusia Manuel Chaves ha considerat aquest diumenge que l'indult als líders independentistes catalans a la presó "obre el camí a la política" i trasllada "fermesa" i "seguretat" en el marc que estableix la Constitució espanyola.

Així s'ha pronunciat Chaves en una tribuna aquest diumenge al Diari de Sevilla, que ha recollit Europa Press, en què ha indicat que, ara com ara, el procés independentista català "representa l'assumpte més greu al qual s'enfronta la democràcia i la integritat territorial espanyola".

"Si prenem com a data de referència l'any 2017, les lleis de desconnexió de setembre, el referèndum de l'1-O i la declaració unilateral d'independència del Parlament català, malgrat les intencions dels seus promotors, van marcar amb claredat que tota estratègia independentista a través de l'enfrontament amb l'Estat i la ruptura amb la Constitució estava condemnada al fracàs", ha argumentat Chaves.

A parer seu, la sentència del Tribunal Suprem i la condemna dels dirigents independentistes "va ser la resposta de l'Estat democràtic de dret a la il·legalitat de tot el procés d'independència".

Així mateix, ha assegurat que, "sens dubte", la "actitud il·legal" dels dirigents independentistes va ser "la que va provocar la judicialització del conflicte català, que el va introduir en un bucle de difícil sortida que va dificultar qualsevol intent de diàleg entre el Govern central i l'independentisme".

Chaves ha explicat que és en aquest context on se situa el debat sobre la decisió d'indultar o no els condemnats pel Tribunal Suprem. "Aquest, en el marc de la legalitat democràtica, va dictar la seva sentència i, posteriorment, va emetre un informe judicial, no vinculant, contrari a l'indult tramitat pel Govern central, però l'indult, en ser una prerrogativa constitucional del Govern espanyol, obre un debat polític sobre els seus efectes o de la seva absència sobre l'evolució del conflicte català", ha detallat.

En tot cas i "sense deixar de valorar les raons que s'exposen en l'informe del Tribunal Suprem", l'expresident de la Junta ha subratllat que "l'indult és una decisió política del Govern central" i que, en aquest cas, es tradueix en "la decisió de facilitar o no un diàleg polític sobre el problema català".

"Per ben fonamentada que estigui, no serà fàcil per al Govern ecntral prendre aquesta decisió, no només per les raons que al·lega el Tribunal Suprem, sinó també pel desgast polític que tindrà per al Govern central", ha assenyalat.

També l'ha qualificat com una decisió política "transcendental" davant una situació política "excepcional", però considera que "el Govern espanyol està políticament i moralment obligat a prendre una decisió --en aquest cas, l'indult-- que faciliti el diàleg i la negociació, base necessària per aconseguir concòrdia i convivència entre tots". "En tot cas, la decisió de l'indult, tot i que sigui parcial i reversible, serà una de les més difícils a les quals es pugui enfrontar un Govern democràtic", ha especificat.

"Hem d'enfrontar-nos a la realitat que a Catalunya hi ha un Govern independentista, amb el suport d'una majoria independentista al Parlament i de molts ciutadans catalans", ha argumentat, al mateix temps que ha incidit que "si no ho entenem així la sortida serà el bloqueig i l'enfrontament". "La decisió de l'indult obre el camí a la política; trasllada generositat, però també fermesa i seguretat en el marc i els limitis que estableix la Constitució espanyola", ha conclòs.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés