Publicat 8/4/2019 15:34:33CET

Chacón defensa que el vot electrònic en les cambres de comerç garanteix el resultat i la participació

EUROPA PRESS

Es votarà amb un sistema d'autenticació amb certificat electrònic i no pel de doble factor

BARCELONA, 8 Abr. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Empresa de la Generalitat, Àngels Chacón, ha defensat el sistema de vot electrònic en les cambres de comerç com "l'única manera de garantir el resultat i copar la diversitat d'opcions dins del món empresarial" i ha assegurat que garanteix una participació superior amb plenes garanties.

En presentar aquest dilluns el procediment de vot en les eleccions de les cambres catalanes, ha anunciat que l'empresa Scytl ha elaborat la plataforma de vot electrònic amb el qual es votarà; i que la companyia Agtic Consulting serà l'auditora externa que acreditarà que el procediment sigui transparent i sense irregularitats.

Chacón ha afirmat que la Generalitat ha volgut impulsar el procés d'eleccions amb "certa celeritat" i que, després dels comicis i un cop constituïts els plenaris, es treballarà per acabar la llei de cambres, per acabar amb la precarietat jurídica en la qual, al seu parer, es troben actualment aquestes institucions.

Ha assegurat que són conscients de les expectatives del procediment de vot d'aquestes eleccions i ha recordat que en les últimes només va participar un 2% del cens, per la qual cosa un dels objectius que s'han proposat ha estat fomentar la participació a través d'un sistema de vot electrònic, adaptant la votació "a les noves tecnologies".

CONSELL GENERAL DE CAMBRES DE CATALUNYA

El director gerent del Consell General de Cambres de Catalunya (Cgcc), Narcís Bosch, ha assegurat que en aquesta convocatòria --que tindrà lloc del 2 al 7 de maig de manera remota i el 8 de maig de manera presencial-- s'ha eliminat la necessitat que els candidats tinguin avals i s'ha creat una Junta Electoral Central per fer l'escrutini.

Narcís ha explicat que en aquestes eleccions ha augmentat un 73% el nombre de candidats respecte a les del 2010, i ha concretat que el vot electrònic es podrà exercir amb un certificat digital i no amb un sistema de doble factor, i que l'elector que el sol·liciti podrà verificar el seu vot després d'haver-ho emès.

VOT REMOT I PRESENCIAL

La representant de Scytl, Yasmina Papiol, ha qualificat el sistema de "fàcil, transparent i segur", i ha explicat que en la fase del vot remot es farà una autenticació del votant per mitjà d'un certificat digital, mentre que en el vot presencial l'autenticació serà física, presentant el DNI.

Per al vot remot es facilitarà un enllaç previ en el Portal del Elector, en què s'haurà d'autenticar l'usuari amb una contrasenya, després de la qual cosa es mostraran les categories en què pot votar, podrà veure tots els candidats i també s'inclourà l'opció de votar en blanc.

Pel que fa al vot presencial, Papiol ha exposat que, un cop autenticat amb el DNI i verificats els poders de representació de l'elector, al votant se li assignaran en un sobre tancat unes credencials, dades que podrà introduir en un ordinador i emetre el seu vot, després del que podrà també comprovar qui ha votat i si ho ha fet correctament.

El representant d'Agtic Consulting, Raül Rabionet, ha dit que l'auditoria tindrà tres fases: abans de votar, per certificar la seguretat de la plataforma de vot; durant la votació, per identificar incidències i traslladar-les a la Junta Electoral; i en el recompte de vots, per verificar aquest procés i la correcta destrucció dels vots després de la votació.

SISTEMA D'AUTENTICACIÓ

Rabionet ha explicat que el sistema d'autenticació mitjançant el certificat electrònic "és el més segur per a qualsevol procediment electrònic" i ha descartat la possibilitat d'introduir un sistema de doble factor.

Ha assegurat que van estudiar el cas i que la introducció d'un element addicional de verificació com el de doble factor "podria generar riscos de no disponibilitat, que algun votant no pogués votar perquè tenia algun problema amb aquesta doble verificació", i ha afegit que el sistema de Sctyl registra prou evidències perquè l'auditoria pugui verificar comportaments irregulars.

"Qualsevol valor afegit que hauria pogut aportar un doble factor d'identificació el podem suplir amb aquestes mesures que porta el sistema de Sctyl", ha defensat Rabionet, que ha reiterat que la certificació electrònica és un sistema robust i segur.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.