Publicat 8/4/2019 15:34:33 +02:00CET

Chacón defensa que el vot electrnic en les cambres de comer garanteix el resultat i la participació

Chacón defensa que el vot electrnic en les cmeres garanteix el resultat i
EUROPA PRESS

Es votar amb un sistema d'autenticació amb certificat electrnic i no pel de doble factor

BARCELONA, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Empresa de la Generalitat, ngels Chacón, ha defensat el sistema de vot electrnic en les cambres de comer com "l'única manera de garantir el resultat i copar la diversitat d'opcions dins del món empresarial" i ha assegurat que garanteix una participació superior amb plenes garanties.

En presentar aquest dilluns el procediment de vot en les eleccions de les cambres catalanes, ha anunciat que l'empresa Scytl ha elaborat la plataforma de vot electrnic amb el qual es votar; i que la companyia Agtic Consulting ser l'auditora externa que acreditar que el procediment sigui transparent i sense irregularitats.

Chacón ha afirmat que la Generalitat ha volgut impulsar el procés d'eleccions amb "certa celeritat" i que, després dels comicis i un cop constituts els plenaris, es treballar per acabar la llei de cambres, per acabar amb la precarietat jurídica en la qual, al seu parer, es troben actualment aquestes institucions.

Ha assegurat que són conscients de les expectatives del procediment de vot d'aquestes eleccions i ha recordat que en les últimes només va participar un 2% del cens, per la qual cosa un dels objectius que s'han proposat ha estat fomentar la participació a través d'un sistema de vot electrnic, adaptant la votació "a les noves tecnologies".

CONSELL GENERAL DE CAMBRES DE CATALUNYA

El director gerent del Consell General de Cambres de Catalunya (Cgcc), Narcís Bosch, ha assegurat que en aquesta convocatria --que tindr lloc del 2 al 7 de maig de manera remota i el 8 de maig de manera presencial-- s'ha eliminat la necessitat que els candidats tinguin avals i s'ha creat una Junta Electoral Central per fer l'escrutini.

Narcís ha explicat que en aquestes eleccions ha augmentat un 73% el nombre de candidats respecte a les del 2010, i ha concretat que el vot electrnic es podr exercir amb un certificat digital i no amb un sistema de doble factor, i que l'elector que el solliciti podr verificar el seu vot després d'haver-ho ems.

VOT REMOT I PRESENCIAL

La representant de Scytl, Yasmina Papiol, ha qualificat el sistema de "fcil, transparent i segur", i ha explicat que en la fase del vot remot es far una autenticació del votant per mitj d'un certificat digital, mentre que en el vot presencial l'autenticació ser física, presentant el DNI.

Per al vot remot es facilitar un enlla previ en el Portal del Elector, en qu s'haur d'autenticar l'usuari amb una contrasenya, després de la qual cosa es mostraran les categories en qu pot votar, podr veure tots els candidats i també s'inclour l'opció de votar en blanc.

Pel que fa al vot presencial, Papiol ha exposat que, un cop autenticat amb el DNI i verificats els poders de representació de l'elector, al votant se li assignaran en un sobre tancat unes credencials, dades que podr introduir en un ordinador i emetre el seu vot, després del que podr també comprovar qui ha votat i si ho ha fet correctament.

El representant d'Agtic Consulting, Raül Rabionet, ha dit que l'auditoria tindr tres fases: abans de votar, per certificar la seguretat de la plataforma de vot; durant la votació, per identificar incidncies i traslladar-les a la Junta Electoral; i en el recompte de vots, per verificar aquest procés i la correcta destrucció dels vots després de la votació.

SISTEMA D'AUTENTICACIÓ

Rabionet ha explicat que el sistema d'autenticació mitjanant el certificat electrnic "és el més segur per a qualsevol procediment electrnic" i ha descartat la possibilitat d'introduir un sistema de doble factor.

Ha assegurat que van estudiar el cas i que la introducció d'un element addicional de verificació com el de doble factor "podria generar riscos de no disponibilitat, que algun votant no pogués votar perqu tenia algun problema amb aquesta doble verificació", i ha afegit que el sistema de Sctyl registra prou evidncies perqu l'auditoria pugui verificar comportaments irregulars.

"Qualsevol valor afegit que hauria pogut aportar un doble factor d'identificació el podem suplir amb aquestes mesures que porta el sistema de Sctyl", ha defensat Rabionet, que ha reiterat que la certificació electrnica és un sistema robust i segur.