El CGPJ arxiva l'expedient contra el magistrat i exsenador d'ERC Santiago Vidal

Publicat 10/12/2019 21:32:28CET

MADRID, 10 des. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat aquest dimarts arxivar l'expedient disciplinari incoat al magistrat Santiago Vidal Marsal, que va ser suspès de la carrera judicial per col·laborar el 2015 en la redacció de la constitució catalana, per unes declaracions contra el jutge que investigava la logística de l'1-O en considerar que les mateixes van ser realitzades quan no s'havia reincorporat com a jutge.

En concret, la Comissió Disciplinària del CGPJ ha al·legat en la seva resolució que l'exsenador d'ERC "no estava en la situació administrativa de servei actiu en la Carrera Judicial" quan el 13 de març va realitzar unes declaracions contra el titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer.

Així, assenyala que Vidal --investigat en la causa per l'organització de l'1-O, en la qual finalment no ha estat processat-- no s'havia reincorporat a la carrera judicial després de complir els tres mesos de suspensió que se li van imposar el 2015 i que, per tant, no pot ser sancionat pel CGPJ.

En concret, l'impulsor de l'acció disciplinària acusava Vidal de tres faltes greus de desconsideració al magistrat Ramírez Sunyer --mort al novembre de 2018--, a la lletrada de l'Administració de Justícia del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona i als membres de la carrera judicial destinats a Catalunya i sol·licitava que l'exsenador d'ERC fos sancionat amb dues multes de 5.000 euros i una més de 2.000 euros.

A les seves declaracions del passat dia 13 de març, Vidal va acusar Ramírez Sunyer de fer tot el necessari "fos legal o no" en la causa contra els membres de la Generalitat pel referèndum "sabent que ell no hauria de pagar cap preu perquè sabia que el pronòstic de la seva malaltia era molt greu i moriria". Així mateix, va acusar la secretària judicial del 13 de Barcelona de "no dir tota la veritat" a la seva declaració com a testimoni en el Tribunal Suprem en el judici a el 1-O.

JUBILACIÓ VOLUNTÀRIA

Santiago Vidal ha impulsat la seva jubilació voluntària, amb prou feines cinc mesos després que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) li assignés, després de les seves reclamacions per tornar a exercir, la titularitat el Jutjat social número 27 de Barcelona.

Vidal, que va complir 65 anys el passat 15 de juliol, ha sol·licitat a l'òrgan de govern dels jutges la seva jubilació voluntària --malgrat que la Llei li faculta a treballar fins als 70 anys--, i aquesta es produirà el proper 31 de desembre segons ha confirmat l'entorn del magistrat a Europa Press. El trasllat de la proposta i els requisits establerts en la mateixa va ser aprovat el passat 9 d'agost per l'última Comissió Permanent del CGPJ celebrada abans de les vacances d'estiu.

Vidal va obtenir la seva plaça el passat mes de març en compliment d'una sentència del Tribunal Suprem que li permetia reingresar en la carrera si bé li obligava a presentar-se a un concurs de trasllats, ja que la sanció que se li va imposar va comportar la seva pèrdua de destinació en l'Audiència Provincial de Barcelona.

Després de complir la sanció, al març de 2018 Vidal va sol·licitar el seu reingrés, però el Consell es va oposar en considerar que les seves manifestacions i intervencions públiques efectuades mentre estava suspès en funcions revelen la seva "falta de lleialtat a les institucions de l'Estat i a la Constitució", una decisió que el Suprem va revocar.

La sentència del Suprem sobre Vidal va derivar d'una del Tribunal Constitucional (TC) que va anul·lar un article de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) que va ser utilitzat en el cas de Vidal per fer una valoració de la seva aptitud i rebutjar el seu reingrés automàtic a la Carrera: L'article, segons el tribunal de garanties, generava una "incertesa insuperable" que ho feia inconstitucional.

Vidal tenia l'obligació de participar en el primer concurs en el qual s'anunciessin places de la seva categoria, sol·licitant totes les vacants fins a obtenir destinació en propietat, i va obtenir finalment plaça en els jutjats socials de Barcelona, encara que no té intenció d'exercir fins al topall d'edat que li permet la Llei i per això ha tramitat la seva jubilació voluntària.