Actualitzat 27/03/2014 17:15

CGPJ veu inconstitucionals punts de la Llei de Seguretat Ciutadana

MADRID, 27 Mar. (EUROPA PRESS)

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat aquest dijous un informe de l'Avantprojecte de Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana que critica durament el text.

   Segons el CGPJ hi ha indicis d'inconstitucionalitat en relació amb les retencions en el cas que les persones es neguin a identificar-se davant de la policia, les instal·lacions de controls a llocs públics i la denegació del passaport en cas de declarar-se estats d'alarma, excepció i lloc.

   L'informe, elaborat pels vocals Wencesalo Olea i María Victoria Cinto, tindrà els vots concurrents del vocal Enrique Lucas, al qual s'adhereix Mercè Pigem i Concepción Sáez.

   L'informe de l'òrgan de govern dels jutges veu "incompatible" l'article 16 de l'Avantprojecte de Llei de Seguretat amb l'article 17 de la Constitució perquè faculta les Forces de Seguretat per requerir la identificació de les persones quan existeixin indicis d'infracció o se sospiti que puguin cometre-la, establint la possibilitat de retenir-les si s'hi neguen o no és possible identificar-les en aquell moment.

   Segons els vocals del CGPJ, hauria d'incorporar-se a l'article 16 l'"obligació" dels agents d'informar, "de manera immediata i comprensible", de les raons del requeriment d'identificació, així com indicar-se la durada màxima tant de la retenció com de la mesura d'identificació en dependències policials.

   Alhora, el text del CGPJ considera contrària a la Constitució la possibilitat d'establir controls a llocs públics per a la identificació de les persones que es trobin en ells amb la finalitat de descobrir i detenir qui hagi participat a la comissió d'una infracció, "ja que ve a reconèixer la possibilitat d'una detenció per faltes penals o infraccions administratives".

   A més, l'informe qualifica de "dubtosa legalitat" que es denegui el passaport quan calgui en els supòsits dels estats d'alarma, excepció i lloc.

   La proposta d'informe que es discuteix demà al Ple del CGPJ considera que els termes de justificació de la intervenció dels poders públics són "excessivament amplis" i recomana adequar-los als límits constitucionals del concepte de seguretat ciutadana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés