Publicat 06/11/2023 20:26

El CGPJ aprova una declaració institucional contra l'amnistia: És "l'abolició" de l'Estat de Dret

MADRID, 6 nov. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat aquest dilluns una declaració institucional contra l'amnistia que negocien el PSOE, Sumar, ERC i Junts per investir Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol: és un primer pronunciament en què diu que, si s'aprova una llei en aquest sentit, suposaria "l'abolició" de l'Estat de Dret a Espanya.

"El Consell General del Poder Judicial expressa amb aquesta declaració la seva intensa preocupació i desolació pel que la projectada llei d'amnistia suposa de degradació, quan no d'abolició, de l'Estat de Dret a Espanya, que a partir del moment en què s'adopti passarà a ser una mera proclama formal que inevitablement haurà de produir conseqüències en perjudici de l'interès real d'Espanya", alerta.

Segons fonts de l'òrgan de govern dels jutges consultades per Europa Press, la declaració finalment ha tirat endavant amb els vots dels seus 8 promotors --els vocals conservadors Carmen Llombart, José Antonio Ballestero, Francisco Gerardo Martínez-Tristán, Juan Manuel Fernández, Juan Martínez Moya, José María Macías, Nuria Díaz Abad i María Ángeles Carmona-- més el del seu company Wenceslao Olea, també del bloc conservador.

Encara que només calien 8 vots, han aconseguit sumar Olea modificant el text original. El president interí del CGPJ, Vicente Guilarte --també en l'òrbita conservadora-- ha optat per votar en blanc. Si s'escau, redactarà una explicació de vot en què evidenciarà que no està d'acord amb l'amnistia, però que ve convenient esperar a que hi hagi una proposició de llei perquè el CGPJ es pronunciï oficialment.

Per la seva banda, els 5 vocals progressistes que han assistit al Ple hi han votat en contra. El sisè integrant d'aquest bloc, Álvaro Cuesta, no ha anat a la reunió en considerar-la "manifestament il·legal" perquè la seva finalitat és contrària "a l'ordenament jurídic i a les funcions constitucionals" del CGPJ.

És la primera vegada que el CGPJ es posiciona de manera oficial sobre la futura amnistia. I ho fa sense que encara se'n conegui un text detallat. De fet, la principal crítica dels vocals progressistes és que ni tan sols hi ha una proposició de llei registrada al Congrés dels Diputats.

Des de l'ala progressista subratllen que fins ara el CPGJ només s'havia pronunciat amb un text registrat al Congrés. I, a més, recorden que el Consell només té competències per fer informes sobre avantprojectes de llei, i no té cap control sobre les iniciatives i pactes dels grups parlamentaris.

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés