El CGPJ ajorna la jubilació del magistrat Luciano Varela perquè pugui continuar fins al final del judici

Luciano Varela
EUROPA PRESS - Archivo
Publicat 11/4/2019 15:31:16CET

MADRID, 11 Abr. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat aquest dijous prorrogar el servei del magistrat del Tribunal Suprem Luciano Varela i ajornar-ne la jubilació, que s'havia previst per al proper 9 de maig, perquè pugui continuar formant part de la sala que jutja el procés independentista a Catalunya.

L'acord s'ha pres a petició del president de la Sala Segona (penal) del Suprem i del tribunal del procés, Manuel Marchena, i en aplicació de l'article 256 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), que estableix que un cop es jubila un magistrat, aquest "deliberarà, votarà, redactarà i signarà les sentències, segons com pertocarà, en els plets a la vista dels quals hagués assistit i que encara no s'hagin fallat".

D'aquesta manera, el CGPJ ha decidit que Varela continuï formant part de la Sala Segona del Suprem "durant la totalitat del judici" i així pugui participar en "totes les actuacions posteriors que siguin precises per al dictat de l'oportuna sentència".

El CGPJ ja havia adoptat en el passat nombrosos acords que disposaven que magistrats jubilats continuessin celebrant les sessions d'una vista oral en aplicació de l'article 256 de la LOPJ, "habilitacions que responien a una interpretació teleològica i de clars resultats útils d'aquest precepte, perquè no només es tractaria de garantir la tutela judicial efectiva, entesa essencialment com el dret a la defensa, sinó també preservar el dret que no es produeixin dilacions, com a conseqüència de les actuacions practicades pel magistrat que es jubila durant el temps que s'allarga el judici oral, i d'aquesta manera es respecten els principis d'immediació, oralitat i concentració en les actuacions processals".

Entre els casos anteriors hi figuren els del president de la Secció Tercera de l'Audiència Provincial de Sant Sebastià Pablo Pérez Rubio (el 1995), el magistrat de l'Audiència Provincial de Badajoz Ramiro Baliña Mediavilla (el 1998), el president de la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Màlaga José María Muñoz Caparrós (el 2006) o el president de la Secció Tercera d'aquesta mateixa Audiència Carlos Prieto Macías (el 2010). Aquest últim formava part del tribunal que enjudiciava l'anomenat cas 'Minutas' quan va aconseguir la data de jubilació.

Existeix fins i tot un precedent a la mateixa Sala Segona del Tribunal Suprem, el del magistrat Enrique Bacigalupo Zapater, a qui la Comissió Permanent va concedir la pròrroga de jurisdicció el 8 de juliol del 2008 "per a la conclusió de les vistes, deliberació, votació, redacció i signatura de les sentències que corresponien" als processos sobre la il·legalització dels partits polítics Partit Comunista de les Terres Basques (PCTV) i Acció Nacionalista Basca (ANV).

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.