Actualitzat 31/05/2014 11:10

Letta atribueix l'auge del populisme a la falta d'un política única d'immigració

El exprimer ministro italiano E.Leta y el vicepte de la CE, J.Almunia.
EUROPA PRESS

Defensa que el tractat de lliure comerç EUA-UE és clau per al futur de l'economia europea

SITGES (BARCELONA), 31 maig (EUROPA PRESS) -

L'exprimer ministre italià Enrico Letta ha atribuït en gran part l'auge dels partits populistes i antieuropeus a les eleccions del passat 25 de maig que la Unió Europea no té una política integrada per abordar els fluixos d'immigració.

En una intervenció a la XXX Reunió Anual del Cercle d'Economia aquest dissabte, ha dit que la immigració ha produït "fatiga i desgast" en els ciutadans, ja que cada Estat ha abordat aquest assumpte pel seu compte sense pactar una resposta comuna.

Letta ha defensat que la immigració necessita una resposta "més atempta i més forta" per part de la UE, i ha sentenciat que els ciutadans europeus són els primers que saben perfectament que les polítiques sobre la immigració no poden ser nacionals, sinó europees.

Ha avisat que les eleccions europees han ences una "llum vermella" d'advertència per als que creuen en les integració europea, i ha dit que, si els europeistes no reaccionen a curt termini, es corre el risc de perdre tots els avenços que s'han aconseguit.

Letta ha assenyalat un factor clau perquè els ciutadans tornin a creure a Europa de manera majoritària, i és que vegin que la UE és sinònim de creixement i de feina; també ha lamentat que els governs fan sempre una "lectura nacional" dels acord europeus, explicant només el que guanyen ells i no el que guanya tota la unió.

Ha defensat la importància que es confirmi el tractat de lliure comerç entre els Estats Units i la UE, i ha lamentat que alguns partits europeistes l'hagin criticat creant el "fals debat" que tindrà conseqüències negatives per als ciutadans.

ERASMUS I FEINA

Ha llançat dues propostes perquè els ciutadans es formin com europeistes des de petits; la primera, instaurar un Erasmus per a estudiants de batxillerat --de 16 a 18 anys-- que els permeti viatjar a algun lloc d'Europa durant uns quatre mesos.

La segona, instaurar un subsidi a nivell europeu per ajudar a buscar feina als qui ho hagin perdut, sobretot joves, una cosa que seria percebut com un "instrument europeu" per facilitar la vida dels ciutadans.

També ha destacat la importància que el Regne Unit no surti de la UE, ja que, de fer-ho, Europa perdria "força i ímpetu" en el món.

ENERGIA I TELECOMUNICACIONS

Letta ha demanat una major integració dels Estats en nivell general i ha citat dos casos específics: veu imprescindible que hi hagi un mercat únic en energia i en telecomunicacions, ja que considera que els 28 mercats actuals són un llast per a l'economia.

Ha exposat que, mentre als Estats Units hi ha quatre operadores i a la Xina tres, a Europa competeixen més de 70 empreses, alguna cosa que no és sostenible; unificant el mercat, ha argumentat, els americans podran comprar Vodafone: "I no cito altres empreses per qüestions diplomàtiques", ha tancat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés