Publicat 01/01/2014 12:32

El Cercle d'Economia veu risc per a la productivitat si s'eternitzen els baixos salaris

El pte del Círculo de Economía, Antón Costas
EUROPA PRESS

BARCELONA, 1 gen. (EUROPA PRESS) -

El president del Cercle d'Economia, Antón Costas, ha alertat que mantenir a llarg termini baixos salaris a Espanya afectaria a la productivitat i destruiria capital humà.

En una entrevista d'Europa Press, ha compartit el temor que "allò que va poder ser inevitable durant uns anys de recessió, es converteixi en un comportament permanent als anys en els quals l'economia té capacitat per créixer".

Ha augurat que no seria bo per a l'economia perquè "sembla de sentit comú que persones amb molt baixos salaris no poden ser molt eficients", i salaris baixos tampoc incentiven a la gent a formar-se.

Per aquesta raó, ha instat a tenir visió de futur i evitar situacions "que són pa per avui i fam per demà per a l'economia en el seu conjunt i per aquestes persones".

Amb tot, Costas ha opinat que la caiguda de salaris i canvis a la normativa laboral experimentats entre el 2008 i el 2013 a Espanya, malgrat llastar el consum, han estat similars amb el que va passar a Alemanya entre els anys 2003 i 2007, que s'acostuma a posar d'exemple perquè "després va possibilitar Alemanya el tenir una capacitat de creixement, especialment en les exportacions, i de generació de feina, com a mínim a temps parcial".

Costas ha animat a vincular els salaris a Espanya a la línia de creixement de la productivitat de cada empresa, i ha considerat que els sindicats espanyols "són molt responsables", com s'ha vist per exemple a les empreses automobilístiques, que no s'han deslocalitzat gràcies a la introducció de major flexibilitat.

Ha advocat per crear "instruments propis" segons les necessitats de l'economia espanyola, ja que solucions d'altres llocs --com els 'minijobs' alemanys-- tenen un elevat risc de fracàs, perquè el context és diferent.

Costas també ha defensat afavorir el creixement empresarial --ja que les polítiques actuals "fomenten el nanisme" perquè les ajudes desapareixen al créixer l'empresa--, ja que això permetria millorar la productivitat, capacitat per exportar, capacitat d'R+D, salaris i més contractes fixos.

SUPORT A LA INDÚSTRIA

El president del Cercle ha destacat la importància de la indústria, perquè els salaris mitjans de la indústria són més elevats, hi ha millor qualitat de feina entesa com a pes de contractes fixos sobre el total, desenvolupa R+D aplicada, i dóna treball a persones amb formació secundària i FP, "segment fonamental per absorbir la desocupació, especialment de la gent jove.

Ha sostingut que falta base industrial, i davant dels laments pel desinterès social per l'FP, s'ha preguntat: "Per què haurien de tenir les famílies una gran estima a l'FP quan no tenim sectors econòmics que utilitzin aquesta FP?".

"Si tinguéssim una base industrial més, veuríem que l'FP, especialment de grau superior, és equivalent en tot allò que avui anomenem educació universitària", ha asseverat.

En aquesta línia, Costas ha contraposat que les administracions estan disposades a "ajudar amb qualsevol mena de polítiques o instruments" als macrocomplexes com EuroVegas o BCN World, i no tenen la mateixa disposició per afavorir el manteniment de la indústria, el seu augment, i noves inversions.

PENSIONS

Respecte a la reforma de les pensions, ha argumentat que, en un escenari de recessió prolongada, la fórmula de revaloració "no és adequada a curt termini", perquè a l'afectar a les expectatives d'ingressos d'una gran part de la població espanyola, redueix el consum més enllà del que estaria justificat pels seus ingressos actuals.

"Una reforma que em faci reduir el consum en un moment en què l'economia està anorèxica em complica tots els problemes, no m'els resol", ha sostingut.

Amb tot, ha afegit: "Tan bon punt l'economia espanyola hagi abandonat la recessió i pugui créixer tot i que sigui a taxes molt baixes, aquesta fórmula ja no és al meu judici tan perillosa", perquè preveu el manteniment del poder adquisitiu de les pensions.

Com apunt positiu, ha assegurat que l'economia de la zona euro en millors condicions en aquest moment per donar un repunt és l'espanyola; "Veurem això el 2014".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés