Actualitzat 20/05/2025 18:48

El Cercle d'Economia diu que l'OPA de BBVA "accentuaria" el desequilibri territorial

El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, i el director general, Miquel Nadal
EUROPA PRESS

Lamenta que la CNMC no hagi imposat mesures estructurals de desinversió

BARCELONA, 20 maig (EUROPA PRESS) -

El director general del Cercle d'Economia, Miquel Nadal, ha assegurat que l'oferta pública d'adquisició (OPA) de BBVA sobre Banc Sabadell "accentuaria encara més" el desequilibri territorial.

Ho ha dit aquest dimarts en una roda de premsa amb el president de l'entitat, Jaume Guardiola, per presentar la posició de l'entitat en l'operació i els arguments remesos al Govern central sobre la consulta pública que ha efectuat.

Nadal ha assenyalat que l'equilibri territorial està recollit en la Constitució i que existeix una "percepció avalada per l'evidència" d'un procés de concentració econòmica cap a Madrid, especialment des de la crisi iniciada el 2008.

"Aquesta concentració comporta no només el trasllat dels centres de decisió, també arrossega tot allò que envolta aquests centres de decisió", la qual cosa, segons ell, comporta un efecte multiplicador molt important.

El director general ha explicat que per preservar els criteris d'interès general, "cal el manteniment del Sabadell com a entitat amb personalitat jurídica pròpia", independent i amb la seu de la direcció a Catalunya.

ANÀLISI "INSUFICIENT"

Nadal ha lamentat que l'anàlisi i les mesures que reclama la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) són "insuficients per preservar l'objectiu de la lliure competència".

Ha assenyalat que la preocupació del Cercle d'Economia se situa en l'impacte a les empreses grans, no només les pimes i els autònoms, ja que és "un mercat molt concentrat", amb quatre jugadors amb capacitat d'oferir una oferta completa a tot el territori espanyol.

"L'operació suposaria reduir un 25% el nombre de jugadors i augmentaria encara més el nivell de concentració, que ja és molt elevat", ha alertat.

Així mateix, ha reclamat a la CNMC que faci públic l'informe complet d'avaluació de l'operació com més aviat millor, ja que l'ha definit com un "element d'informació fonamental".

COMPETÈNCIA

Nadal ha assenyalat que la reducció de la competència comportarà un empitjorament de les condicions i ha posat d'exemple que la CNMC no contempla una empresa que vulgui créixer i necessiti un increment del crèdit disponible.

A més a més, ha lamentat que no es faci referència a la innovació en el sector bancari, ja que un nombre inferior de jugadors redueix l'"incentiu de millorar i innovar".

Ha dit que l'"única manera efectiva d'evitar-ho era imposant mesures estructurals, és a dir, de desinversió" a BBVA i que, si eren inviables, no haver autoritzat l'operació.

BBVA A CATALUNYA

Guardiola ha subratllat que aquesta opinió del Cercle d'Economia "no és contra BBVA", que ha dit que té una antiga tradició a Catalunya i que és el segon banc amb més presència.

"El compromís de BBVA amb Catalunya és inequívoc", ha dit, i ha recordat que va participar activament en la concentració que hi va haver en els anys 1990 i després de la crisi del 2008.

Ha afegit que tampoc no posa en dubte "la professionalitat, la capacitat i la imprescindibilitat" de la CNMC malgrat tenir disparitat d'opinions amb el regulador.

Contador