Actualitzat 22/10/2015 17:08

El Cercle d'Economia demana una consulta legal i acordada si guanyen els independentistes

No comparteix decisions unilaterals que puguin posar en risc el principi de legalitat i la pertinença a la UE i a l'euro

BARCELONA, 16 set. (EUROPA PRESS) -

El Cercle d'Economia ha afirmat aquest dimecres que, si els partits que defensen la independència obtenen majoria absoluta el 27S, el principi democràtic de la Constitució obligaria els poders públics a trobar "una via legal i acordada" que permetés fer una consulta específica per conèixer el sentir precís dels ciutadans respecte a l'encaix de Catalunya a Espanya.

En la nota d'opinió 'Després de les eleccions del 27S: Diàleg, acord i reforma', ha exposat que es tracta d'un canvi estructural que requereix una "majoria qualificada" que en cap cas pot desprendre's d'aquestes eleccions, sinó de la legitimitat d'una consulta legal, acordada i ben informada.

Afegeix que, si en canvi, obtenen majoria els partits contraris a la independència, "no podrà interpretar-se en el sentit que la societat catalana és partidària de l''statu quo' i que no cal cap canvi".

El Cercle constata que a Catalunya hi ha un desig àmpliament majoritari de millora de l'autogovern, sense que això impliqui privilegis en perjudici de la resta d'espanyols.

"Estem convençuts que les aspiracions d'una gran majoria de ciutadans de Catalunya a un millor autogovern i al reconeixement de les seves singularitats tenen encaix en el nostre ordenament legal", recull el document.

QUIETISME DEL GOVERN ESPANYOL

El Cercle d'Economia creu que és possible aquest reconeixement a l'ordenament legal i constitucional "a pesar del quietisme i la resistència al canvi que ha caracteritzat l'actuació del govern espanyol en aquest àmbit".

Considera que, després del 27S i de les eleccions generals de desembre, "l'objectiu prioritari haurà de ser reconciliar el principi de legalitat de l'Estat de Dret amb el principi democràtic".

Argumenta que el primer obliga a respectar les regles i, en el seu cas, canviar-les mitjançant els procediments establerts, i alhora el principi democràtic, inscrit també en el frontispici de la Constitució, porta els poders públics "a trobar els cursos legals adequats per canalitzar les aspiracions de canvi existents a la societat".

EVITAR DECISIONS UNILATERALS

En línia amb opinions d'actualitat anteriors, el Cercle d'Economia insisteix que no comparteix "decisions unilaterals que puguin posar en risc el principi de legalitat i la pertinença a les institucions europees i a l'euro".

Inclou la seva preocupació per les conseqüències que podrien tenir per a l'economia, però confia que "el Parlament i el Govern que surtin de les eleccions del 27S seran respectuosos amb aquests principis".

DEBAT INTERN

Aquesta nota d'opinió ha generat debat en el si de la junta del Cercle i, fonts de l'entitat consultades, han assenyalat que els debats "sempre són vius", en tractar-se d'una junta transversal amb múltiples punts de vista com passa a la societat en general.

Han afegit que s'elaboren diversos esborranys, i que el debat de dilluns per consensuar el document va ser "serè" i va concloure amb un text satisfactori per a tots i que no es decanta per cap opció a favor o en contra de la independència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés