Actualitzat 28/05/2015 19:18

Costas demana fer front a l'encaix Catalunya-Espanya sense trencar regles unilateralment

El presidente de la Generalitat, A.Mas y el del Círculo de Economía, A.Costas
Foto: EUROPA PRESS

SITGES (BARCELONA), 28 Maig (EUROPA PRESS) -

El president del Cercle d'Economia, Antón Costas, ha instat aquest dijous a contribuir a solucionar l'encaix de Catalunya a la resta d'Espanya sense trencar regles unilateralment des de les dues parts, ja que aquesta possibilitat produeix "lògica inquietud per la incertesa que genera per al món empresarial".

   Davant del president de la Generalitat, Artur Mas, en obrir la XXXI Reunió del Cercle d'Economia, Costas ha explicat la posició que defensa l'entitat i que va fer pública dimarts, que davant de la pròxima legislatura cal afrontar aquest problema de manera preferent: "Les regles no poden ser trencades unilateralment, però tampoc és possible continuar en la situació actual en què estem, on no hi ha cap tipus de resposta".

  Ha emmarcat el debat sobre Catalunya en la necessitat de reformar l'Estat de les autonomies en general, i ha insistit: "Cal afrontar aquest problema, perquè el seu enquistament produiria més frustració i un dany, no dic irreparable, però molt important".

   Segons la visió del Cercle, "és impossible afrontar el problema des de solucions unilaterals des de les dues parts, perquè aboca a la frustració i a una incertesa més gran", i només hi ha una sortida: afrontar el problema amb esperit de concòrdia i de transacció i amb voluntat de pacte.

   Segons Costas, han de tractar-se tres àmbits: una definició clara en les competències exclusives en llengua, educació i cultura; el finançament (amb limitació del fons de solidaritat i fent entrar a les administracions forals); i una possible consulta als catalans per veure si aproven aquest acord sobre els dos punts anteriors.

EMERGÈNCIA SOCIAL

   També ha apressat donar resposta a l'emergència social dels ciutadans amb menys recursos, especialment a les famílies amb fills petits; les persones amb feina però ingressos baixos, i la majoria de joves espanyols que encara viuen amb els seus pares perquè no poden emancipar-se, fet que "no és bo per a la cultura moral d'ells ni per a la innovació i creixement del país".

   Costas ha parlat de responsabilitat compartida entre els governs, les empreses i la societat, i ha advertit que, si cada àmbit no pot respondre a aquesta urgència social, "les conseqüències serien importants", per la qual cosa insta treballar conjuntament per donar oportunitats a tots, especialment als més joves.

   També ha explicat a Mas la posició del Cercle que si s'emprenen "les reformes polítiques necessàries, el país tirarà endavant com un coet, perquè els fonaments són sòlids".

CORRUPCIÓ I PROFESSIONALITZACIÓ

   Ha apuntat combatre la corrupció --"no és només un imperatiu moral que s'acabi; és un imperatiu econòmic"--; afrontar la qüestió de la democratització dels partits i el seu finançament, i professionalitzar les administracions públiques.

   Ha defensat que han de basar-se en la meritocràcia, davant la "patrimonialització" que han fet els partits i que ha tingut un efecte que veu perniciós en els últims anys.

AMBICIÓ EMPRESARIAL DE CRÉIXER

   Costas ha explicat que les jornades iniciades aquest dijous i que clausurarà dissabte el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, han de servir per expressar l'alegria per una recuperació intensa i per veure com fer-la arribar a tots.

   Porten per títol 'Per consolidar la recuperació. Dimensions polítiques, econòmiques i empresarials', i "la idea bàsica és enfortir en el món empresarial l'ambició de créixer, innovar i emprendre", en la qual cosa s'incidirà en les sessions empresarials d'aquest divendres.

   En aquestes sessions de divendres hi haurà un record a l'expresident del Cercle i "amic de tots" José Manuel Lara, mort el gener, ha dit Costas, que ha revelat que Lara volia assistir-hi: "Deu dies abans que morís vaig estar amb ell al despatx parlant d'aquesta reunió i li deia que m'agradaria centrar-la molt en l'ambició de créixer i que ell havia de ser-hi, i em va dir que sí".

ASSISTENTS

   Entre el públic assistent a l'obertura de la reunió --patrocinada per CaixaBank, KPMG i Indra-- hi han figurat representants de l'àmbit polític i econòmic català, com els consellers Francesc Homs, Germà Gordó, Santi Vila, Andreu Mas-Colell i Felip Puig; Enric Millo (PP), i Maurici Lucena (PSC).

   També hi han assistit el president d'Abertis, Salvador Alemany; el president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró; el director general adjunt de CaixaBank i de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró; el conseller delegat de CatalunyaCaixa, Xavier Queralt; el president de Puig, Marc Puig, i el president del port de Barcelona, Sixte Cambra, entre d'altres.





www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés