Publicat 20/03/2020 12:01CET

Cepyme xifra en 300.000 els llocs de treball que es perdran el 2020 si la crisi del coronavirus dura un mes

El president de Cepyme, Gerardo Cuerva
Óscar Cañas - Europa Press - Archivo

MADRID, 20 mar� (EUROPA PRESS) -

La Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepyme) creu que la crisi del coronavirus suposarà una pèrdua de 300.000 llocs de treball el 2020 si tan sols dura un mes, segons una primera estimació que ha fet la patronal en col·laboració amb Ceprede.

Cepyme recorda que l'efecte final de la crisi dependrà de quant duri la situació, tot i que si es considera que seran quatre setmanes, podria tenir un impacte directe del 0,9% del PIB, que pot pujar fins a l'1,7% si s'inclouen els efectes indirectes i induïts sobre el conjunt del sistema econòmic.

D'altra banda, en una trobada amb els mitjans, el professor d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Madrid i autor de l'estudi, Julián Pérez, ha assenyalat que temporalment hi pot haver entre 250.000 i 300.000 treballadors afectats per un ERO, l'atur o altres situacions.

No obstant això, ha deixat clar que les xifres s'aniran recuperant quan se superi la situació, i ha explicat que l'estudi inclou l'efecte de la contenció del consum, però no l'augment de la incertesa, la caiguda dels mercats financers, l'impacte en els projectes d'inversió o el descens de les exportacions.

Els efectes, segons les diferents branques d'activitat, oscil·len des d'una caiguda del 7,3% en els serveis d'hostaleria o d'allotjament fins a un impacte pràcticament nul en els serveis públics. De fet, alguns serveis públics podrien registrar un efecte positiu.

També registraran caigudes importants les activitats d'agències de viatges i operadors (-6,4%), la indústria del cuir i la indústria tèxtil, amb una caiguda del 5,5%, però també les activitats de jocs d'atzar i apostes, biblioteques o activitat de creació, artístiques i espectacles (-5%).

Per darrere, es troben les activitats esportives o de lleure (-4,9%), la venda i reparació de vehicles de motor (-4%) i altres serveis personals, que registraran una caiguda del 3,9%.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés