Publicat 7/4/2019 14:48:42 +02:00CET

Celáa adverteix que l'autodeterminació i la independència no seran "mai moneda de canvi per a la investidura"

El Gobierno recuerda a Bildu que tiene pendiente pedir "perdón" por los crímenes
Marta Fernández Jara - Europa Press

Diu que existeix "un seriós risc" d'un Govern de PP i Cs, amb suport de Vox, que imposi "un model autoritari, retrgrad i xenfob"

VITRIA, 7 abr. (EUROPA PRESS) -

La portaveu del Govern i candidata al Congrés pel PSE-EE d'laba, Isabel Celaá, ha afirmat que el PSOE pretén "una Espanya constitucionalista basada en l'autogovern, en la confiana, en el dileg i en la llei", i no acceptar "cap independncia ni cap autodeterminació" perqu "mai seran moneda de canvi per a cap investidura". "El no és no, a la independncia i a l'autodeterminació", ha advertit.

Celaá ha participat aquest diumenge al matí en un acte amb motiu del centenari del naixement d'Antonio Amat i d'homenatge als represaliats del franquisme, en el monlit In memoriam a la plaa de la Província a Vitria. Posteriorment, ha ofert una xerrada sobre la lluita contra la dictadura i la construcció de la memria histrica a l'Hotel Ciutat de Vitria.

La portaveu de l'executiu ha assegurat que en les properes eleccions generals est en joc "un país progressista, obert, flexible, proeuropeu, feminista, ecologista, en el qual queda tota la pluralitat espanyola, que defensi un model de Constitució autonmica amb tots els seus articles, o un altre model de país tancat, de pensament únic, autoritari, retrgrad i xenfob".

"El risc que les dretes sumin és real. Hem d'estar advertits sobre aquesta possibilitat, ha aparegut una nova fora política, Vox, que governar".

Després d'insistir que "és molt seriós el que pot ocórrer" el 28 d'abril, ha assenyalat que es pot "sofrir una retallada important en l'estat de benestar, com ha succet en aquests últims set anys", amb el Govern de Mariano Rajoy.

En la seva opinió, hi ha hagut "una reculada en la sanitat, en les llibertats, en l'autogovern, en la memria histrica, la qual cosa significa retrocedir en democrcia". "Hem de reaccionar davant aix de manera seriosa, no podem resignar-nos a una privatització de la sanitat, a una major privatització de l'educació", ha apuntat.

Segons ha assegurat, "la dreta espanyola ser l'única dreta europea que no accepta una educació pública" i parla de "més desigualtat d'oportunitats". "L'única forma de reaccionar és fent fort el PSOE. Aquesta és l'única manera de poder detenir aquesta dreta que pot sumar i portar-nos al pitjor dels nostres passats", ha afegit.

Isabel Celaá ha assegurat que les seves "credencials estan clares". "Hem treballat abrivadament des del primer dia d'aquesta legislatura. Portem nou mesos amb avantatges, amb beneficis, amb majors drets i llibertats per a tots els espanyols, bascos i alabesos", ha subratllat, per parlar de l'augment del Salari Mínim Interprofessional i de l'actualització de les pensions, entre altres mesures aprovades. "Volem una ocupació digna i salaris suficients. No volem treballadors pobres", ha asseverat, per apostar també per l'educació pública.

AUTOGOVERN

La cap de llista al Congrés del PSE-EE per laba ha destacat que els socialistes han treballat perqu "l'autogovern funcioni perqu la dreta no entén la Constitució a partir del títol vuit, no entén una Constitució d'Estat autonmic". "Aquestes són les nostres credencials, a més de les 33.000 ocupacions per a l'Oferta Pública d'Ocupació", ha afegit.

Per aix, ha emplaat a votar el PSOE i a "no quedar-se a casa perqu les enquestes no donen la victria", sinó que "cal guanyar en la urna". "Volem una Espanya en igualtat d'oportunitats, on es defensi l'ocupació i tots els emprenedors, amb ocupacions decents, impostos justos, sense frau i sense corrupció", ha assegurat. A més, ha rebutjat "els models privatizadors" de les pensions que planteja el PP.

També ha apostat per "un país europeu i europeista", i ha subratllat que Pedro Sánchez ha estat present a Europa i Espanya "té un bon prestigi" en la UE, i est en una conjuntura econmica "molt favorable".

"ESPANYA CONSTITUCIONALISTA"

Isabel Celaá ha afirmat que el seu partit pretén "una Espanya constitucionalista basada en l'autogovern, en la confiana, en el dileg i en la llei". "No acceptarem cap independncia ni cap autodeterminació. El prets dret d'autodeterminació mai ser moneda de canvi per a cap investidura", ha assegurat.

En aquest sentit, ha assegurat que "el no és no, a la independncia i a l'autodeterminació". "Volem autogovern, volem una Espanya moderna, oberta, flexible, proeuropea en la qual tots els talents, totes les persones puguin seguir desenvolupant-se en llibertat, el dileg, l'autogovern i, per tant, aquesta és l'Espanya que volem votar", ha indicat.

Per aix, ha apuntat que el 28-A "és una data decisiva per a tots els socialistes i progressistes del país". "A aquesta data hem d'acudir amb la determinació de votar a una fora progressista, el PSOE, perqu és la garantia de racionalitat, moderació, sentit comú, de Constitució oberta i no de reculada, d'involució al pitjor dels nostres passats", ha concls.