Publicat 31/8/2020 11:53:54 +02:00CET

Celaá admet que ara com ara "no es faria un tancament de les escoles com el del mes de març"

La ministra d'Educació, Isabel Celaá
POOL - ARCHIVO

MADRID, 31 ago. (EUROPA PRESS) -

La Ministra d'Educació, Isabel Celaá, ha admès que amb les evidències científiques que es coneixen actualment "avui no es faria un tancament definitiu de les escoles" com el que es va fer al març per la crisi sanitària i ha assegurat que els centres s'han convertit en llocs més segurs que altres espais.

"El primer que ha de fer un país que és solidari amb el seu present i futur és mantenir l'escola oberta", ha afirmat, després de recalcar que "Espanya està preparada per obrir els centres educatius".

"Avui sabem més de la infància i la covid-19 que al març i l'evidència científica diu que els nens no són 'superdiseminadors' tal com es pensava llavors", ha indicat en una entrevista a Onda Cero que ha recollit Europa Press.

En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que "a través de les anomenades bombolles es pot garantir una bona salut del grup fins i tot quan els petits no mantinguin la distància", i ha assegurat que "a Espanya hi ha el ferm propòsit d'obrir les escoles; hi ha consens internacional".

La titular d'Educació ha explicat que el criteri per tancar les aules serà la situació epidemiològica dels centres, no pas la que hi hagi en l'àmbit general. "El primer que s'ha d'obrir i últim a tancar és l'escola i només seria just tancar un centre si hi ha un contagi descontrolat".

Ha admès, no obstant això, que "si es controlen els brots d'aquests dies s'obriran els centres escolars amb moltes més garanties i quan es diu de tancar l'oci per obrir les escoles té sentit". Celaá ha apel·lat a més a la responsabilitat dels pares perquè els nens no vagin a l'escola amb símptomes.

Sobre si el Govern central pot vigilar que es compleixin les mesures i protocols que es van aprovar al juny, la ministra ha aclarit que la inspecció tècnica correspon a les comunitats, però que l'Estat té capacitats per vigilar que es compleixi la llei, que és l'alta inspecció.

La titular d'Educació s'ha defensat de les crítiques al Govern espanyol i ha apuntat que "les comunitats tenen transferides totes les competències en educació i que des del mes de juny tenen tota la informació". Celaá ha xifrat en més de 20 les reunions que ha celebrat amb els governs autonòmics per preparar l'inici del curs acadèmic.

Contador