Publicat 17/02/2020 21:20

La CE defensa a Barcelona fomentar la participació ciutadana i la "veu" dels europeus

La directora general de Comunicación de la Comisión Europea (CE), Pia Ahrenkilde Hansen.
EUROPA PRESS

Alfred Bosch, Laia Bonet, Sergi Barrera i Ferran Tarradellas defensen aquesta participació per guanyar democrcia

BARCELONA, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

La directora general de Comunicació de la Comissió Europea (CE), Pia Ahrenkilde Hansen, ha defensat aquest dilluns fomentar el dileg amb els ciutadans europeus tant de forma física com a virtual, a través de la Conferncia del Futur d'Europa, que comenar al maig: "Es tracta de donar als europeus una veu major a la que ja tenen".

"Es tracta d'anar des de la base per tenir en compte totes les veus, aspectes i matisos i comprometre a tots els ciutadans", ha dit en presentar les sis prioritats definides per la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, en la sessió que ha inaugurat un cicle de conferncies sobre aquestes en La Pedrera de Barcelona.

També han participat en l'acte el director de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera; el de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas; el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparncia de la Generalitat, Alfred Bosch, i la tercera tinent d'alcalde de Barcelona, d'Agenda 2030, Laia Bonet.

La directora general de Comunicació de la CE ha defensat que les prioritats que ha definit la presidenta es basen en les preocupacions dels ciutadans, i ha recordat que inclouen el 'Green Deal', una economia que treballi pels ciutadans, l'Europa de l'era digital, promoure l'estil de vida europeu, enfortir Europa al món i donar un nou impuls a la democrcia europea.

En referncia a la prioritat vinculada als avanos digitals, ha avanat que presentaran prximament una estratgia europea per adaptar-se a l'era digital, i també s'ha referit a l'mbit migratori, que "genera molt debat en la societat" i en el qual ha apostat per promoure una modernització de la cooperació en polítiques d'asil.

ALFRED BOSCH

Bosch ha destacat la vinculació de Catalunya amb Europa: "Els ciutadans de Catalunya fa molt que creiem a Europa, i volem i reivindiquem que Europa crea en nosaltres. Per aix volem participar al mxim en la UE" i a donar resposta als grans reptes que afronta, entre els quals ha incls l'expressió dels pobles i els drets humans, civils i polítics.

El conseller ha apostat per aprofundir en la visió euromediterránea per connectar les dues ribes del Mediterrani en cohesió social i valors, i per impulsar la participació ciutadana en el futur de la UE: "Europa ser participativa o no ser".

LAIA BONET

La tinent d'alcalde Bonet, que creu que les relacions amb la UE haurien d'emmarcar-se en l'mbit intern i no internacional, ha defensat que el debat no ha de centrar-se en si es vol més o menys Europa, sinó en quin Europa s'ha de construir: "En un context de replegament nacional i una geopolítica complexa, l'Europa que volem passa per més i millor democrcia".

Ha subratllat la importncia que les ciutats participin en la presa de decisions a nivell de la UE, que creu que funciona massa com una comunitat d'Estats: "Incloure els governs locals és la millor manera d'assegurar que la UE no perd de vista la seva raó de ser: protegir a la ciutadania i els Drets Humans".

FERRAN TARRADELLAS

Tarradellas ha destacat que la UE pot estar orgullosa del que ha aconseguit, per ara encara nous reptes i riscos globals i la UE "de fa 70 anys ja no val per als reptes del segle XXI", per la qual cosa ha cridat a participar al debat sobre el futur d'Europa.

Ha confiat que surtin importants aportacions des de Catalunya, també a través d'aquest cicle de debats, per construir una nova Europa "per als ciutadans, d'a baix a a dalt, amb un fonament slid, més democrtica i més prspera, preparada per al segle XXI".

SERGI BARRERA

Barrera ha recordat que al maig s'obrir la Conferncia sobre el Futur d'Europa, que "ha de ser una oportunitat per impulsar la reforma de la UE d'a baix a a dalt" i de forma participada, per la qual cosa considera que la ciutadania ha de ser la pedra angular i que s'ha de crear una xarxa d'espais de debat a tots els nivells.

Ha destacat la importncia que els ciutadans se sentin partícips del procés de construcció de la UE, i ha sostingut que aquest és un moment adequat per emprendre aquest dileg, que creu que estar marcat per la sortida del Regne Unit i pel pressupost de la UE entre 2021 i 2027.

DEBAT

L'acte ha continuat amb una taula rodona amb la periodista i investigadora del Barcelona Center for International Affairs (Cidob) Carme Colomina; el president del Consell Catal del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, i la directora de la Fundació Internacional per a Iberoamrica d'Administració i Polítiques Públiques (Fiiapp) i exeurodiputada, Anna Terron, moderada per la periodista Ariadna Oltra.

La trobada ha obert un cicle que inclour sessions temtiques sobre les prioritats de la CE: versaran sobre la neutralitat climtica i el 'Green Deal' --prevista pel 2 de mar--, l'Europa social i el debat sobre el salari mínim --el 17 d'abril--, la transició digital i la intelligncia artificial --al juny-- i la política exterior i les relacions de la UE amb frica, al setembre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés