Publicat 20/10/2017 18:15

CC.OO. i UGT criden al "diàleg" per evitar que la crisi catalana impacti sobre l'ocupació turística

OMT i OIT reuneixen sindicats per reafirmar el seu compromís per la "feina decent" en el sector

MADRID, 20 oct. (EUROPA PRESS) -

CC.OO. i UGT han reclamat avui "diàleg" a les institucions per evitar que la crisi catalana, que ja afecta les reserves turístiques a Catalunya segons el sector i el propi Ministeri de Turisme, Energia i Agenda Digital, tingui efectes negatius sobre l'ocupació turística en aquest mercat i, per extensió, en el conjunt de l'activitat turística a Espanya.

Així han expressat la seva preocupació per l'actual situació d'incertesa tant el secretari d'Acció Sindical de FeSMC-UGTS, Santos Nogales Aguilar, com el secretari general de la Federació de Serveis de CC.OO., José María Martínez López, en la Conferència sobre feina decent i turisme socialment responsable, organitzat per l'Organització Mundial del Turisme (OMT) i l'Organització Mundial del Treball (OIT).

L'Aliança per a l'Excel·lència Turística, Exceltur, ha xifrat en 405.000 les ocupacions en joc a Catalunya "en cas d'un escenari de confrontació", i en 1.200 milions d'euros de pèrdua en el volum de negoci a finals d'any si aquesta situació es perllonga, la qual cosa suposaria una caiguda del 30% de l'activitat turística catalana.

L'Organització Mundial del Turisme (OMT) i Organització Internacional del Treball (OIT) han reunit avui a Madrid els principals representants sindicals del sector de l'hostaleria i el turisme per debatre sobre la precarietat laboral, en un acte emmarcat l'any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament 2017.

Al voltant de 150 participants, procedents de sindicats, sector privat i institucions públiques s'han citat per debatre com avançar en l'agenda sobre feina decent en el sector turístic.

A l'esdeveniment, celebrat al Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, han assistit el secretari general de l'OMT, Taleb Rifai, que ha obert una jornada marcada per les propostes per articular accions que generalitzin l'ocupació digna en tots els estrats de la indústria turística.

GENERA UN DE CADA DEU LLOCS DE FEINA AL MÓN

"El turisme aporta un de cada 10 llocs de treball al món. No obstant això, està confrontant a importants debats com són la qualitat de les ocupacions creades, la convivència amb les poblacions locals o els aspectes ambientals que requereixen ser abordats per assegurar que el turisme beneficia el conjunt de les societats", ha afirmat el director de l'oficina de l'OIT per a Espanya, Joaquín Nieto.

El secretari general d'Hostaleria i Turisme d'UGT, César Galiano, ha demanat un marc per al mercat laboral "no regulat" derivat de la digitalització. "La digitalització està portant precaritazció de les condicions de feina, generant una majoria mal formada, precària i sotmesa a una contínua rotació dels llocs de treball". "No podem consentir pobres amb feina en el sector turístic", ha criticat.

Un altre dels ponents, l'advocat laborista FeSMC-UGTS, Bernardo García, ha lamentat així mateix la "gran deterioració en la capacitat d'actuació" de l'OIT a causa de la "falta de mitjans materials i d'adaptació de la sev afeina a algunes mesures legislatives que limiten la capacitat de control". "Es dóna la paradoxa que els convenis col·lectius s'estan convertint en eines de precarització de la feina", ha afegit.

La cap de la Unitat de turisme de l'OIT, Mariangels Fortuny, ha lamentat la "baixa presència sindical" que hi ha al sector turístic a causa de la prevalença de "pimes i joves poc qualificats".

BIAIX DE GÈNERE EN EL SECTOR

Una altra de les línies generals de cadascun dels ponents ha estat la precarietat laboral de les dones en un sector en el qual són majoria, però que "només un de cada tres llocs de direcció estan ocupats per dones", segons ha recordat la secretària de salut laboral i previsió social de la Federació de Serveis de CC.OO., María Ángeles Balue Marín.

Balue ha recordat que "malgrat que el sector ocupa més dones que homes, aquests cobren més i el 72% dels contractes amb jornades a temps parcials i, per tant, amb menys qualitat". "En la dificultat de la dona per arribar a ocupacions directives", ha detallat, "afavoreix la bretxa salarial".

Des de l'OIT, Fortuny ha convingut que la segregació horitzontal --dones mal remunerades en un únic estament professional-- i vertical --dones que no poden ascendir en la seva carrera professional-- són dos dels desafiaments més importants als quals s'enfronta el sector.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés