Publicat 17/09/2015 18:27

CCC afirma que les vendes de Catalunya a la resta d'Espanya representen el 30% de la seva

MADRID, 17 set. (EUROPA PRESS) -

Les vendes de béns i serveis d'empreses catalanes a la resta d'Espanya superen les exportacions que fan a la resta del món, i els ingressos procedents de les vendes en altres comunitats autònomes representen el 30% de la seva riquesa, segons un informe de Convivència Cívica Catalana (CCC) publicat aquest dijous en el qual s'analitza el comerç de Catalunya.

L'associació, que afirma lluitar contra "la intolerància del nacionalisme" a Catalunya especialment a l'àmbit de la llengua, basa el seu estudi en dades del Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària, la base de dades C-Intereg del Centre de Predicció Econòmica (Ceprede), l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) i l'Institut Espanyol de Comerç Exterior (Icex).

Les vendes de les empreses catalanes a la resta d'Espanya ascendeixen a 61.134 milions d'euros, mentre que les que les exportacions a l'estranger sumen 60.526 milions, d'acord amb l'informe. En traslladar aquestes dades en valors absoluts a proporció sobre el PIB, els ingressos procedents de la resta d'Espanya suposen un 30% de la riquesa anual generada a Catalunya.

Aquestes xifres demostren la "innegable" importància del mercat espanyol, segons els autors de l'estudi, que critiquen la "imatge parcial" que, segons la seva opinió, es tracta de presentar quan s'ofereixen únicament els imports per la venda de béns, excloent els serveis, aspecte en el qual les vendes catalanes a l'estranger (54.897 milions d'euros) superen les destinades a la resta d'Espanya (45.210 milions).

Si es comparen les vendes de les empreses catalanes als diferents mercats --segons les dades de C-Intereg i Idescat de 2011--, s'observa que venen més a Cantàbria que als Estats Units, més a Múrcia que a la Xina, més a La Rioja que al Japó i més a Aragó que a França, i que Catalunya exporta a Alemanya menys de la meitat del que ven als aragonesos.

A més, l'informe assenyala que 13 dels 23 mercats on les companyies catalanes venen més de 1.000 milions d'euros són comunitats autònomes espanyoles, i pronostica que a mitjà termini, amb una situació de "més estabilitat i recuperació de l'economia espanyola", la proporció de vendes a la resta d'Espanya respecte a l'estranger podria augmentar.

DÈFICIT COMERCIAL AMB L'ESTRANGER

Una altra dada que es ressalta és que l'anàlisi de les balances comercials autonòmiques mostra que el saldo comercial positiu de Catalunya amb la resta d'Espanya és de 19.280 milions d'euros, però pateix un dèficit comercial de 16.582 milions en les seves relacions comercials amb l'estranger. Segons l'estudi, aquest saldo deficitari és "una de les deficiències estructurals de l'economia catalana".

Per províncies, les que presenten més dependència comercial respecte a la resta d'Espanya són Lleida i Tarragona: a Lleida, les vendes a la resta d'Espanya són un 43% superiors a les exportacions a l'estranger, i a Tarragona, les primeres dupliquen a les segones. En canvi, a Barcelona són les exportacions les que tenen més pes (42.271 milions d'euros front a 25.137 milions), mentre que a Girona les dues xifres són similars.

Si en comptes d'analitzar les xifres de vendes s'observen les de benefici empresarial, queda més patent la importància del mercat espanyol, segons l'informe, ja que l'exportació comporta uns costos addicionals que fan més complicat obtenir aquest benefici.

Així, de mitjana, cada euro que Catalunya ven a la resta d'Espanya genera un 7% més de benefici, un 6% més de llocs de treball i un 18% més d'impostos recaptats en aquesta comunitat que aquest mateix euro venut fora d'Espanya.

FILIALS DE MULTINACIONALS

D'altra banda, l'estudi assenyala que el 67% de les 47.586 empreses exportadores catalanes ho són de manera "ocasional", ja que de mitjana venen a l'exterior uns 300 euros al mes i menys de 4.000 euros anuals, d'acord amb dades de l'Icex de 2014.

Sol 170 empreses a Catalunya exporten més de 50 milions d'euros a l'any, i són responsables del 54% del volum d'exportació català. Es tracta, en la seva majoria, de filials de companyies multinacionals de capital estranger.

Sobre aquesta qüestió, l'informe indica que, en cas d'una hipotètica secessió de Catalunya, aquestes empreses serien "probables candidates a una deslocalització", i que això faria caure el volum d'exportació, especialment el de més valor tecnològic.

Alhora, adverteix que el paper de Catalunya com a plataforma d'exportació i importació de tot Espanya per la seva situació geogràfica es veuria afectat per l'establiment de fronteres i barreres comercials i legals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés