Actualitzat 15/12/2021 12:34

Cava Jaume Serra aposta per l'alta producció "respectant la tradició i la qualitat"

Cava Jaume Serra, a Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
Masia El Padruell a Vilanova i la Geltrú - Cava Jaume Serra

VILANOVA I LA GELTRÚ (BARCELONA), 15 des. (EUROPA PRESS) -

El director de Cava Jaume Serra, Pere Escolar, ha destacat que l'alta producció del celler, a Vilanova i la Geltrú (Barcelona), és compatible amb treballar "respectant la tradició i la qualitat" en l'elaboració, i alhora ser sostenibles.

Ho ha explicat poc abans de complir-se el XXV aniversari de la seva adquisició per part del grup García Carrión, que va apostar des d'aleshores per impulsar una gran cava familiar i ser "pioners en sostenibilitat".

La previsió de vendes de Jaume Serra per a aquest any és de 43,5 milions d'ampolles de cava, xifra a la qual arriben compaginant el mètode tradicional amb l'automatització.

"Automatitzem per fer eficient tota aquella part del procés que no aporta valor a la producció en si, salvaguardant la qualitat", explica.

INNOVACIÓ I "RESPECTE A L'ENTORN"

La sostenibilitat abasta tot el procés de producció, començant pel respecte a l'entorn: la masia El Padruell i les vinyes que l'envolten guarden sota la superfície tota la instal·lació automatitzada: "On realment es desenvolupa la nostra activitat és a nivell subterrani".

"El 1997, la família García Carrión adquireix la Bodega Jaume Serra, situada a Vilanova i la Geltrú, a la part alta d'un turó que, de manera suau, descendeix cap al mar Mediterrani. Els orígens d'aquest celler es remunten al 1647, quan es construeix una masia fortalesa coneguda com El Padruell, que més tard es convertiria en la Bodega Jaume Serra".

El conjunt és "una de les instal·lacions de cava més grans a Espanya", amb una grandària superior als 42.000 metres quadrats.

Un dels resultats visibles de la sostenibilitat és tenir l'ampolla de vidre "més lleugera" i amb baix impacte ecològic: és un 12% més lleugera respecte a la resta del mercat i evita 2 milions de quilos d'emissions de CO2 a l'atmosfera.

CAVA, LA DO ESPANYOLA QUE MÉS EXPORTA

La seva producció es distribueix a tot el món: "Exportem encara més del que venem a Espanya", diu Escolar, ja que el 65% de la producció va a parar a l'estranger i el 35% es queda a Espanya.

Les principals destinacions internacionals són, per aquest ordre, Regne Unit, Estats Units, Rússia, Japó i Bèlgica.

La denominació d'origen Cava és la DO espanyola que més exporta, i Escolar ha destacat l'aportació que suposa Jaume Serra per haver augmentat les xifres d'aquest escumós al món, a més de "la labor de García Carrión per fer 'marca cava'".

DESESTACIONALITZAR EL CAVA: TIPUS

Un dels caves Jaume Serra és un Brut Ecològic ('Organic'), i entre la resta n'hi ha altres tipus: els principals són Brut Nature (sense sucre afegit), Brut (mínima addició de sucre) i Semi-sec (més dolç i més propi per a postres que els Brut, els quals són molt més versàtils per maridar).

Quant a les categories del cava, depenen dels mesos de guarda (criança): les categories fonamentals van des del Cava de Guarda (mínim de 9 mesos) fins als que tenen un repòs superior a 18 mesos (Reserva) i a 30 mesos (Gran Reserva).

Quan ha comentat els maridatges dels diferents caves, Pere Escolar també ha destacat la versatilitat que tenen (molt més enllà del brindis festius i de les postres) i la seva possibilitat de maridar des del principi fins al final en una taula.