Publicat 17/1/2019 9:42:46 +01:00CET

Catorze detinguts del cas d'iDental passen aquest dijous a disposició del jutge per un presumpte frau de 60 milions

MADRID, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audincia Nacional José de la Mata prendr declaració aquest dijous a 14 persones que van ser detingudes en el marc de la macrocausa que investiga el frau de les clíniques d'iDental, en concret per unes operacions per ajudar empreses a les quals haurien estafat més de 60 milions d'euros.

Segons han informat a Europa Press fonts jurídiques, el magistrat comenar a prendre declaració als detinguts a partir de les deu del matí i haur de decidir si adopta alguna mesura cautelar contra ells, en cas que li demani alguna de les parts personades en la causa.

Al llarg d'aquest dimarts han estat detingudes per ordre del titular del Jutjat Central d'Instrucció 5 catorze persones, entre elles els dos fundadors de les clíniques 'low-cost', i s'han efectuat diversos escorcolls a sis províncies.

Als arrestats se'ls imputen delictes d'administració fraudulenta, pertinena a organització criminal, estafa continuada, apropiació indeguda, alament de béns, falsedat documental i blanqueig de capitals.

Des de l'estiu passat, quan l'Audincia Nacional va assumir la instrucció del frau d'iDental, la investigació judicial ha perfilat altres fets delictius vinculats als últims administradors de les clíniques, ats que les persones detingudes van poder crear una estructura societria per obtenir fons a través d'empreses en crisi, en les quals invertien suposadament per reflotar-les.

No obstant aix, l'objectiu principal, segons els investigadors, era l'enriquiment personal, a través dels fons desemborsats per diferents inversors nacionals i estrangers, i sabien la inviabilitat econmica d'aquestes inversions i en perjudici de treballadors, provedors i clients. La quantia total del defraudat podria superar els 60 milions d'euros.

TESTAFERROS, SOCIETATS PANTALLA I COMPTES TRANSITORIS

En alguns casos, els investigats comptaven amb la connivncia de treballadors d'entitats de crdit que s'encarregaven de concedir els préstecs necessaris per fer les inversions. Els membres de l'organització descapitalitzaven progressivament les empreses i, a través de testaferros, societats pantalla i comptes transitoris, ocultaven la destinació final dels diners.

En el cas d'iDental, les persones investigades haurien enganyat els pacients, als quals els feien contractar préstecs per finanar els tractaments dentals, amb suposats descomptes de fins al 80%, a costa d'inflar el pressupost i es basaven en suposades subvencions d'organismes públics estatals inexistents i polítiques molt agressives de mrqueting.

Entre els detinguts figuren els dos fundadors del grup iDental, un dels quals ha estat detingut al Regne Unit amb la collaboració de les autoritats britniques. Pel que sembla, aquesta persona estaria planejant implantar més clíniques odontolgiques en aquell país.