Publicat 14/07/2014 15:04

El CATN defensa que Catalunya no assumeixi deute d'Espanya si no la compensa amb "béns"

El conseller Francesc Homs y Carles Viver Pi-Sunyer (CATN)
GOVERN

Eviten xifrar quina part del deute hauria d'assumir un nou Estat

BARCELONA, 14 jul. (EUROPA PRESS) -

El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) sosté que una hipotètica Catalunya independent només hauria d'assumir part del deute d'Espanya si el Govern espanyol la compensa amb una transferència "proporcional" de béns i drets.

"Es considera que ha d'assumir la part d'aquest deute sempre que se la compensi amb la transferència de béns en relació proporcional", ha explicat en roda de premsa el president del CATN, Carles Viver Pi-Sunyer, després de lliurar al Govern una nova bateria d'informes.

Tot i això, els assessors han descartat quantificar al seu informe quina part del deute estatal hauria d'assumir Catalunya ni amb quins actius hauria de ser compensada, ja que, esgrimeixen, això dependrà de com vagin les negociacions entre governs.

Després de reconèixer que aquesta mena de distribució d'actius i passius entre un nou Estat i el seu país d'origen està "molt poc regulada en el dret internacional", Pi-Sunyer ha assenyalat que en aquesta mena de negociacions predomina per sobre de tot la voluntat dels Estats implicats.

A l'hora de fer aquest repartiment --que hauria de tenir la supervisió d'organismes internacionals-- el CATN aposta perquè es tinguin en compte aspectes com el percentatge de població que suposa Catalunya dins d'Espanya, com també el seu pes econòmic al PIB.

A més, Pi-Sunyer ha apuntat que a l'hora de fer el càlcul es podrien considerar altres factors com "el dèficit fiscal" i els incompliments per part del Govern espanyol --com per exemple el Fons de Competitivitat.

L'informe argumenta que una Catalunya independent hauria d'assumir el deute propi de la Generalitat, diputacions, consells comarcals, entitats metropolitanes i ajuntaments catalans, a més d'una part del deute de l'Estat no territorialitzable --per exemple, el deute dels Ministeris de Defensa, Afers Estrangers i Justícia.

En el cas dels béns i actius d'Espanya als quals tindria dret un nou Estat, es repartirien de manera proporcional i seguint el mateix model: tots els situats a Catalunya passarien a ser seus i els no territorialitzables --per exemple, reserves del Banc d'Espanya i els satèl·lits-- en una xifra proporcional al deute no territorialitzable assumit.

Aquesta distribució de béns també ha de repercutir sobre el patrimoni històric, artístic i cultural, incloent la transferència a Catalunya de tots aquells arxius que facin referència al seu territori, que hagin estat elaborats per un català i els que calguin per a un bon funcionament de les institucions i serveis públics.

Aquest apartat inclouria tota mena de bases de dades com, entre d'altres, les d'hisenda, els censos electorals, el registre civil, els arxius de la Seguretat Social i els de la policia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés