Publicat 17/03/2024 12:06

Catalunya va ser la CA amb més dèficit de la Seguretat Social el 2021, mentre que Madrid va tenir el superàvit més alt

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, compareix davant dels mitjans al Palau de la Generalitat
David Zorrakino - Europa Press

El País Basc se situa en tercera posició en el dèficit de les pensions, en ple debat pel traspàs de la gestió

MADRID, 17 març (EUROPA PRESS) -

Catalunya va ser la comunitat autònoma que va acumular més dèficit en les pensions de la Seguretat Social l'any 2021, amb un saldo negatiu de fins a 4.370,8 milions d'euros, mentre que la Comunitat de Madrid va tenir un superàvit de 1.535,8 milions i va ser la regió que més va aportar a la 'caixa única', segons les primeres dades per elaborar les balances fiscals que ha publicat el Ministeri d'Hisenda després de l'acord amb Junts.

En concret, el Ministeri d'Hisenda ha donat a conèixer les dades territorialitzades dels ingressos i les despeses de la Seguretat Social, desglossades pel tipus de pensions. Aquestes xifres revelen que Catalunya va gastar 27.085,6 milions d'euros a pagar les pensions, mentre que va ingressar 22.714,7 euros per aquest concepte, amb la qual cosa va acumular un dèficit de 4.370,8 milions d'euros, segons les dades recollides per Europa Press.

En el cas contrari se situa la Comunitat de Madrid, que va ingressar un total de 22.543,2 milions d'euros per aquest concepte i va gastar 21.007,4 milions d'euros a pagar les pensions durant l'any 2021, amb la qual cosa va generar un superàvit d'1.535,8 milions d'euros.

La Comunitat de Madrid i Balears (165,4 milions) són les úniques regions, juntament amb Ceuta (14,6 milions) i Melilla (22,9 milions), que tenen superàvit en les pensions de la Seguretat Social l'any 2021, segons aquestes dades sobre les quantitats d'ingressos i despeses en pensions per comunitats autònomes.

DESPRÉS DE CATALUNYA VA ANDALUSIA

Cal recordar que actualment, el model de pensions a Espanya es tracta d'un repartiment en el qual els cotitzadors paguen el subsidi dels jubilats a través de la caixa única, independentment de la regió on visquin.

En aquest context, després de Catalunya, la segona comunitat autònoma que acumula un dèficit més elevat en les pensions de la Seguretat Social en l'exercici 2021 és Andalusia, amb un saldo negatiu de 4.145,5 milions d'euros entre les despeses i els ingressos per aquest concepte.

EUSKADI A LA MEITAT DEL DEBAT SOBRE EL TRASPÀS

I el País Basc se situa en tercer lloc, ja que va tenir el 2021 un dèficit de 3.568,5 milions d'euros en les pensions de la Seguretat Social. En concret, va ingressar un total de 7.103 milions, mentre que va pagar fins a 10.671,6 milions d'euros.

L'acord entre el PSOE i el PNB per a la investidura de Pedro Sánchez es compromet a la transferència de la gestió de la Seguretat Social al País Basc en un termini màxim de dos anys, la qual cosa ha fet resorgir el debat sobre el dèficit contributiu de les comunitats autònomes de la Seguretat Social.

Això sí, aquest traspàs a Euskadi no comprometrà la caixa única de la Seguretat Social i les pensions dels ciutadans bascos es continuaran pagant amb aquest model de solidairtat entre les diferents comunitats autònomes.

Un informe de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) creu que el sistema de caixa única afavoreix els nacionalistes bascos donat el fort dèficit que el subsistema contributiu de la Seguretat Social presenta al País Basc.

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés