Publicat 3/8/2020 11:46:53 +02:00CET

Catalunya torna a situar-se sota la mitjana del finançament autonòmic el 2018

Bitllets d'euro, diners, PIB
EUROPA PRESS - Archivo

Es manté com el tercer territori que més ingressos tributaris per habitant aporta i el dècim en recursos obtinguts

BARCELONA, 3 ago. (EUROPA PRESS) -

Catalunya es va mantenir el 2018 com una de les comunitats amb major desequilibri entre el que aporta i el que rep a través del model de finançament autonòmic per novè exercici consecutiu, segons les dades de la liquidació d'aquest exercici facilitades pel Ministeri d'Hisenda i publicades per la Conselleria d'Economia i Hisenda de la Generalitat.

D'aquesta manera, és la tercera comunitat que més recursos tributaris per habitant aporta al sistema, amb 2.967 euros, situant-se per darrere de Madrid (3.482) i Balears (3.185), si bé és la desena quant a recursos rebuts també per habitant, amb 2.664 euros.

Així, Catalunya paga un 19,5% més en comparació amb la mitjana espanyola --sense comptar les comunitats de règim foral, el País Basc i Navarra--, però rep un 1,2% menys.

Aquesta situació empitjora si es té en compte el diferencial de preus: en termes de poder de compra, Catalunya retrocedeix a la penúltima posició, la número 14, amb 2.393 euros per habitant, només per davant de Madrid, amb 2.240 euros, i situant-se un 11,3% per sota de la mitjana dels territoris que participen en el règim comú de finançament.

La Generalitat ha recordat que Catalunya només va quedar per sobre de la mitjana espanyola el 2009, el primer any d'aplicació del model vigent, que havia d'haver-se actualitzat els anys 2014 i 2019, d'acord amb la normativa.

"REPARTIMENT ARBITRARI"

"Les dades de liquidació del 2018 tornen a posar de manifest que els mecanismes de distribució que utilitza el sistema de finançament espanyol fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre territoris", ha afirmat el departament dirigit per Pere Aragonès.

Ha afegit que mentre Catalunya perd cada any entre set i vuit posicions, "altres territoris amb una capacitat tributària molt inferior a la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant que Catalunya".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés