Catalunya "surt de la crisi amb més força" que la resta d'Espanya gràcies a la indústria

Oriol Amat, Miquel Valls, Quim Torra, J. María Martínez i Carme Poveda
Europa Press
Actualitzat 13/7/2018 10:38:54 CET

El PIB per capita de la comunitat i el pes de la seva economia respecte l'Estat se situen en valors precrisis

BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

Catalunya "surt de la crisi amb més força" que el conjunt d'Espanya i recupera els valors econòmics del 2008 gràcies a la seva indústria, que ja representa el 22,1% de la seva economia, en registrar el PIB per capita --29.503 euros-- i el pes dins de l'economia espanyola (19,2%) més alts de l'última dècada.

Així s'extreu de la Memòria Econòmica de Catalunya 2017, que s'ha presentat aquest divendres a la Casa Llotja de Mar de Barcelona amb el president de la Generalitat, Quim Torra; el president del Consell de Cambres de Catalunya, Miquel Valls; el director institucional del Banc Santander, J. María Martínez; la directora de la Memòria Econòmica, Carme Poveda, i els catedràtics de la UPF, José García Calvo Montalvo i Oriol Amat.

El dossier d'aquest any s'ha centrat en la relació entre empresa i universitat, i compta amb nou articles d'experts sobre la matèria que tracten sobre com millorar la seva vinculació de cara als reptes de futur, com la formació professional i al llarg de la vida professional, així com per esmenar els desajustaments entre ocupació i formació.

UN CREIXEMENT "SÒLID"

Poveda ha qualificat les xifres de molt positives tenint en compte que EL 2017 "ha estat un any excepcional", en referència a la crisi política i als atemptats d'agost, per aquest motiu, ha asseverat, l'economia catalana compta amb uns fonaments sòlids als quals s'han sumat les condicions favorables de l'entorn exterior.

Entre els elements positius, destaquen el creixement de les exportacions, sobretot en mercats internacionals, que ja representen el 64,5% del total, davant del 35,5% de les nacionals, així com l'augment del turisme estranger, acompanyat de pernoctacions més elevades i, per tant, despesa més gran per turista.

Catalunya va créixer un 3,4% segons l'Idescat i per cinquè any consecutiu ho va fer a un ritme superior que l'economia espanyola, així com per sobre de la mitjana europea (2,3%) i de països com Itàlia, França i Alemanya.

Per províncies, Barcelona i Girona són les que han registrat un avanç més destacable del VAB a preus corrents l'any 2017 (4,3%), mentre que a Tarragona i Lleida ha estat del 4%.

DESIGUALTAT I BAIX PODER ADQUISITIU

A més, Catalunya genera un 4% més de PIB que abans de la crisi amb un 8% menys d'ocupacions, una xifra que demostra un augment del PIB per capita però que contrasta amb la pèrdua del poder adquisitiu a causa de l'augment de la inflació mentre els salaris es mantenen congelats, ha lamentat Poveda.

Les notes negatives han estat la desigualtat i la pobresa, els índexs de la qual són superiors a la mitjana europea, la pèrdua del poder adquisitiu, que ha frenat el consum i el creixement, i de la inversió en R+D dels països europeus, ja que disminueix el percentatge en el PIB com el nombre d'innovacions privades.

A Catalunya ha augmentat la taxa de pobresa en la feina fins a situar-se al 12%, una de les més altes de la zona Euro, només per darrere del conjunt d'Espanya (12,3%) i Grècia.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.