Publicat 13/12/2019 12:52:47 +01:00CET

Catalunya necessita 45.333 milions fins al 2030 per eliminar el dèficit en infraestructures, segons un informe

El president de la Cambra de comerç de Barcelona, Joan Canadell, i el president de la Generalitat, Quim Torra
EUROPA PRESS

Torra: "Votem el que votem, denunciar l'incompliment de l'Estat és de justícia social"

BARCELONA, 13 des. (EUROPA PRESS) -

Catalunya necessita una inversió de 45.333 milions d'euros fins al 2030 per eliminar el dèficit acumulat en infraestructures, cosa que es tradueix en una inversió bruta anual de 3.800 milions a repartir entre l'Estat, la Generalitat i l'administració local, i que inclou també el sector empresarial públic i privat.

Així s'extreu de l'informe 'Impacte econòmic del dèficit d'inversió en infraestructures de l'Estat a Catalunya', que ha presentat aquest divendres el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, en un acte en el qual també ha participat el president de la Generalitat, Quim Torra.

Aquesta inversió anual de 3.800 milions d'euros fins al 2030 suposa un augment significatiu respecte als 2.576 milions anuals d'inversió bruta en infraestructures que s'han executat a Catalunya en el període comprès entre els anys 2001 i 2013, segons la Cambra de Barcelona.

A més a més, la institució ha apuntat que l'Estat ha deixat d'executar a Catalunya inversions per valor de 8.000 milions d'euros entre els anys 2001 i 2018, que s'estima que han tingut un impacte econòmic en un 3,3% del PIB i en 111.500 llocs de treball.

Torra ha defensat que denunciar l'incompliment de l'Estat amb Catalunya és un element de justícia social perquè afecta els ciutadans i la competitivitat empresarial: "No he demanat mai a l'empresariat català que es faci independentista. No va d'això, sinó de poder tirar endavant el teu projecte personal i professional allà on visquis amb les mateixes oportunitats".

"No ens enganyem, amb aquesta tendència històrica el problema és estructural", ha dit Torra, qui ha afegit que ja no es tracta d'una qüestió de competències, sinó de sobirania.

Per la seva banda, Canadell ha exigit a l'Estat reconèixer el seu deute amb Catalunya, i ha condicionat a això la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern central: "Els nostres partits no haurien de donar suport a la investidura que hi ha en aquests moments sobre la taula si no hi ha reconeixement d'aquest deute".

15.200 MILIONS PER A INFRAESTRUCTURES PRIORITÀRIES

A més a més, la institució ha estimat en 15.200 milions d'euros el llistat d'obres prioritàries a Catalunya, entre les quals hi ha 5.230 milions per a la xarxa viària, 980 milions per a la xarxa ferroviària de mercaderies, 5.270 milions per a la xarxa ferroviària de passatgers, 1.300 milions per als ports, 1.880 milions per als aeroports i 560 milions per a centrals logístiques.

Entre aquestes actuacions hi ha el Corredor Mediterrani, els accessos ferroviaris al Port de Barcelona, la finalització del tram central de l'L9 de Metro i la revisió del pla director de l'Aeroport de Barcelona, entre d'altres.

I és que, segons la cambra, per Catalunya hi circulen el 15% dels vehicles pesats, però només rep el 9% de la inversió estatal en carreteres; el 23% del trànsit de passatgers ferroviaris però rep el 13,1% d'inversió en ferrocarrils; el 20% de passatgers dels aeroports espanyols però el 10,4% de la inversió, i el 18% del trànsit portuari de mercaderies, si bé rep el 15,7% de la inversió en ports.

TRANSFERÈNCIA D'ACTIUS

L'informe conclou que l'Estat ha d'executar les inversions de la seva competència "sense dilacions" i que, si no pot sostenir el ritme d'execució adequat, hauria de transferir a la Generalitat els recursos econòmics o els actius equivalents per evitar que el dèficit continuï augmentant.

"Proposem que en la solució es tingui en compte la transferència d'actius a Catalunya: aeroports, ports carreteres, ferrocarril, edificis... tot el que tingui valor d'un actiu pot ser part de la solució", ha defensat Canadell.