Publicat 28/01/2015 14:10

Una Catalunya independent tindria millor 'rating' que Espanya i el País Basc segons un estudi

Economistas Joan Elias, Joan Maria Mateu, Modest Guinjoan (Col·legi Economistes)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 gen. (EUROPA PRESS) -

Una Catalunya independent tindria una qualificació creditícia 'A+', set esglaons per sobre del nivell actual i superior als 'rating' que ara tenen Espanya ('BBB') i el País Basc i Navarra ('A-'), segons l'estudi 'Aproximació al risc sobirà d'un Estat català' dels economistes Joan Elias i Joan M. Mateu, que han afegit que a l'informe utilitzen la metodologia d'Standard & Poor's.

Elias ha explicat aquest dimecres en roda de premsa en el Col·legi d'Economistes de Catalunya que l'estudi parteix d'una hipòtesi d'independència de Catalunya a través d'un procés ordenat i negociat amb l'Estat: "Pensem que és el més probable, per racionalitat i perquè l'estabilitat li interessa a Catalunya, Espanya i Europa".

Mateu ha afegit: "No entrem en el procés de transició, sinó en el final, en una Catalunya amb Estat propi i sent membre de totes les institucions internacionals de les quals ara és membre com a part d'Espanya", i ha opinat que, per lògica, el 'rating' d'Espanya hauria d'abaixar, perquè perdria un territori que suposa el 20% del PIB.

Els autors de l'estudi argumenten la millora de qualificació per la potencialitat de l'economia catalana i la fortalesa de les seves institucions públiques, i no han incorporat possibilitats com la d'un boicot comercial d'Espanya o que es produeixi fuga de capitals, entre d'altres, perquè formarien part del procés de transició, que no tenen en compte.

Elias ha exposat que una qualificació d''A+' equival a un notable alt i està en zona d'inversió, per la qual cosa "Catalunya no tindria problemes per finançar-se en els mercats", mentre que ara està en el rang de 'bo escombraries' (amb 'BB') i per tant té els mercats exteriors tancats i depèn del finançament estatal.

El document valora cinc àrees (com fa Standard & Poor's): estructures d'Estat, estructura econòmica, sector exterior, finances públiques i política monetària, i dóna una nota mitja alta (entre un 2 i un 3, en una escala de l'1 al 6, sent el 6 la nota més baixa) a les estructures d'Estat, tot i que encara s'han de completar --la qualificació actual ja posa un bon valor a l'àrea institucional--.

L'àrea d'estructura econòmica rep una nota alta (2) per la diversificació de l'economia catalana i per la seva renda per càpita (uns 27.300 euros), que està per sobre de la d'Espanya (24.500), Itàlia (25.100) i de la mitjana de la Unió Europea (25.700), i és equivalent a la del Regne Unit (27.200) i pròxima a la de França (27.800).

A més, els autors consideren que amb la independència pujaria la renda per càpita, tot i que no ho han tingut en compte per a l'estudi, de la mateixa forma que sostenen que, si Catalunya comptés amb un tracte fiscal a Espanya semblant al País Basc i Navarra, tindria millor finançament i millor qualificació que ara.

Respecte a l'àrea de sector exterior, la nota d'una Catalunya independent seria molt baixa (5) per la falta de dades estadístiques, però no està en el nivell més baix perquè els autors consideren que la situació seria millor que ara gràcies al gran pes de les exportacions i el turisme.

En finances públiques la nota és mitja alta (2,5) perquè, seguint el criteri de desaparició del dèficit fiscal amb l'Estat espanyol i repartiment equilibrat del deute públic, Catalunya tindria un saldo positiu al sector públic i un deute publica per sota de la mitjana europea, al voltant del 75%, "perfectament assumible", ha assenyalat Elias.

La política monetària també tindria bona nota (2) perquè els autors parteixen de la base que, tot i que fos després d'un període transitori, Catalunya formaria part de la zona euro.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés