Publicat 6/5/2019 17:28:18 +02:00CET

Catalunya impulsa un pla per reduir el consum de tabac a les presons

Catalunya impulsa un pla per reduir el consum de tabac a les presons
GOVERN

BARCELONA, 6 maig (EUROPA PRESS) -

Les consellerias de Justícia i Salut de la Generalitat han impulsat un pla per reduir el consum de tabac als centres penitenciaris catalans --on fumen tres de cada quatre interns--, que s'engegarà el 31 de maig, ha informat el Govern en un comunicat.

Els equips sanitaris de les presons estan recollint informació actualment sobre quins presos estan "més motivats" per seguir un tractament per deixar de fumar, que seran els primers que seguiran aquest nou pla antitabac a les presons.

Aquest dilluns, les conselleres de Justícia, Ester Capella, i de Salut, Alba Vergés, han fet públic aquest pla durant una visita a la presó de Quatre Camins, a La Roca del Vallès (Barcelona), que també es dirigeix als professionals que treballen a les presons de la Generalitat.

Vergés ha destacat que el programa té el doble vessant de reduir el consum de tabac i protegir les persones no fumadores, i que l'ànima d'aquest pla antitabac és "el dret a la salut, que ha d'estar sempre present i a tot arreu".

"Hem d'aconseguir menys cigarrets i més esport" a les presons, ha expressat Ester Capella, per la qual cosa es promouran hàbits de vida saludable amb programes de tractament penitenciari vinculats a l'exercici físic.

A les presons catalanes, des del 2005, està prohibit fumar a menjadors, sales de dia, espais d'activitats en comú, escoles, tallers laborals i zones esportives, i està permès als patis i a les cel·les.

ESCOLLIR CEL·LA

Amb aquest programa, els interns podran escollir si dormen en una cel·la de fumadors o no, de manera que es redueixi el tabaquisme passiu.

El pla antitabac inclourà xerrades d'educació sanitària sobre consum de tabac a les escoles de les presons, s'impartiran consells mèdics i s'oferirà la possibilitat de seguir consultes de deshabituació en un pla personalitzat.

Segons el departament de Justícia, el tabac està "molt arrelat en la cultura penitenciària" perquè és moneda de canvi, pretext per a converses i fórmula de resolució amistosa de conflictes, i actualment fumen tres de cada quatre presos, una taxa que és superior entre els joves d'entre 18 i 21 anys, mentre que en el cas de les dones, és una de cada dues.