Publicat 05/07/2019 15:16

Catalunya guanya productivitat després de la crisi i resisteix la desacceleració global

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la clausura de la Memria Econmica de Catalunya 2018
EUROPA PRESS

Alenteix el ritme de creixement el 2018 per no més que la resta d'economies del seu entorn

BARCELONA, 5 jul. (EUROPA PRESS) -

Catalunya ha guanyat productivitat laboral en els darrers deu anys perqu té un PIB que és ja un 6% superior al d'abans de la crisi --i un PIB per cpita un 1% superior--, mentre que el nombre de llocs de treball encara és un 5% inferior, i ha resistit la desacceleració econmica global, tot i estar més exposada a l'evolució dels mercats exteriors.

Així s'extreu de la Memria Econmica de Catalunya 2018, que s'ha presentat aquest divendres a la Casa Llotja de Mar de Barcelona amb el president de la Generalitat, Quim Torra; el president del Consell de Cambres de Catalunya, Miquel Valls; el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell; el sotsdirector general del Banc Santander i responsable de Catalunya, Luis Herrero; la directora de la Memria Econmica, Carme Poveda; el catedrtic Oriol Amat i el membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya Ramon Roca.

Poveda, que ha definit el 2018 com un bon any en termes econmics, ha destacat que Catalunya, que es va situar a la zona alta en taxa de creixement del PIB el 2018 en comparació amb els principals pasos de la zona euro, ha alentit el seu ritme de creixement per no més que la resta d'economies del seu entorn i ha dit que podria créixer per sobre de l'espanyola el 2019.

DEMANDA INTERNA

La fortalesa de la demanda interna és un dels principals factors que expliquen el creixement de l'economia catalana, segons ha explicat Poveda, perqu ha aportat 2,2 punts del creixement total del PIB, que el 2018 va arribar al 2,6%, una xifra idntica a la de l'economia espanyola i 0,7 punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea (UE).

Un altre factor positiu per a Catalunya ha estat la internacionalització gradual del teixit empresarial, que es visibilitza amb el fet que l'any passat les vendes dirigides al mercat internacional van continuar en augment fins representar el 65% del total, en detriment de les vendes dirigides al mercat espanyol, mentre que el nombre d'empreses exportadores regulars va assolir el mxim histric de 17.239.

Poveda també ha destacat que els sectors més dinmics són aquells més intensius en coneixement, com el sector TIC, que va augmentar el seu Valor Agregat Brut (VAB) un 66% des del 2007, seguit de les activitats professionals, científiques i administratives, amb un creixement del VAB del 27%, mentre que els sectors de la construcció i les activitats financeres no han recuperat els seus nivells anteriors a la crisi econmica.

Tot i així, la construcció és el sector que més ha crescut, per sense excessos, ha apuntat Poveda, perqu el seu pes en l'economia catalana va ser del 5,4% el 2018, molt lluny del 12% que va assolir durant el boom financer.

"MÉS INVERSIÓ EN R+D+i"

Poveda ha volgut destacar els reptes als quals s'enfronta l'economia catalana, entre els quals es troba la necessitat d'augmentar la inversió en R+D+i, que el 2018 només va representar l'1,47% del PIB, enfront del 2,07% de la UE.

Un altre objectiu que ha plantejat ha estat augmentar els sous, que en el primer trimestre del 2019 ja s'ha pogut recuperar "la prdua de poder adquisitiu" del 2017, i la productivitat, que el 2018 va caure un 0,8% respecte l'any anterior.

Poveda també ha destacat la necessitat d'assolir un creixement sostenible el 2030 i ha remarcat la importncia de complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb la intenció de lluitar contra la pobresa, frenar el canvi climtic, reduir la desigualtat de gnere i augmentar la qualitat del treball, entre altres qüestions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés