La gestió catalana del tribut és complexa però "no impossible", segons els experts
BARCELONA, 30 març (EUROPA PRESS) -
Catalunya encara la campanya de la renda, que començarà aquest dimecres amb la presentació telemàtica i s'estendrà fins al 30 de juny, amb més efectius i la mirada posada en la gestió de l'IRPF el 2026, segons el pacte entre ERC i el PSC per a un finançament singular.
"És complex, però no impossible, tot depèn de la voluntat política", ha valorat en unes declaracions a Europa Press la ponent de la Comissió Fiscal del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya, Carme Elena, en referència al repte de gestionar el tribut l'any vinent.
De la mateixa manera ha coincidit el responsable de Comunicació de l'Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i les Balears (APTTCB), Xavier Masdéu, que ha considerat que traslladar el volum de feina d'una administració a una altra és molt complex: "No sé si captaran part dels funcionaris que ara estan a l'administració estatal, però realment ho veig molt difícil".
Des del seu punt de vista, la dificultat principal és que disposin de personal amb prou coneixements, ja que es tracta "d'un impost que pot semblar senzill, però que pot arribar a tenir una complexitat extrema" en haver de corroborar les dades fiscals de milions de declaracions.
"El que no es pot negar és que l'ATC tingui una bona estructura, és pionera", ha dit Elena, que ha assegurat que el personal amb què compten està molt format i té experiència, alhora que ha reiterat que el més important és la voluntat política i l'augment dels recursos.
En aquest sentit, la consellera d'Economia de la Generalitat, Alicia Romero, ha defensat en diverses vegades que l'organisme necessita fer múscul: "L'any vinent haurem de fer la campanya de la renda nosaltres sols des de l'ATC i el que farem aquest any és un primer pas d'aquesta gestió".
Amb el temps, als 850 empleats que té l'ATC actualment, se li sumaran 90 més que es contractaran de manera permanent a través de diferents convocatòries, un procés que començarà aquesta primavera i que compta amb una primera convocatòria de vint places per al cos superior de tècnics tributaris.
Així mateix, Masdéu ha valorat que el contribuent no notarà el canvi de gestió tret que l'administració catalana canviï de manera de fer: "L'administració espanyola té un tarannà bastant agressiu a l'hora d'enviar notificacions", ha lamentat.
102 EFECTIUS DE MANERA TEMPORAL
Així, per fer front a aquesta campanya de la renda amb més múscul, l'ATC contractarà 102 efectius de manera temporal i desplegarà 36 oficines per tot el territori, passant de 35 a 87 mostradors en un any, més del doble (+148%).
Per Elena, que s'hagin habilitat més punts d'atenció que l'any passat "és positiu" per a la ciutadania, al mateix temps que permetrà que l'ATC agafi cada vegada més experiència.
DEDUCCIONS A CATALUNYA
La campanya de la renda d'aquest any s'ha avançat un dia en relació amb l'any anterior i Catalunya compta amb deu deduccions concretes en el tram autonòmic de l'IRPF, que no han estat objecte de modificació pel que fa a l'exercici del 2024.
D'aquesta manera, els catalans es poden deduir el naixement o l'adopció d'un fill, el lloguer de l'habitatge habitual, el pagament d'interessos de préstecs per a estudis de màster i doctorat, així com donatius a entitats que fomentin l'ús del català o que fomenten la investigació científica i el desenvolupament i la innovació tecnològics.
També hi ha deduccions per a contribuents que hagin quedat vidus, per a la rehabilitació de l'habitatge usual i per a les donacions a determinades entitats en benefici del medi ambient, la conservació del patrimoni natural i la custòdia del territori.
Finalment, hi ha deduccions per a la inversió per part d'un àngel inversor, l'adquisició d'accions o participacions socials o l'obligació de presentar la declaració de l'IRPF per tenir més d'un pagador.