Publicat 13/02/2019 18:20

Catalunya destina a usos agrícoles un 6% de l'aigua regenerada

Depuradora de Gav-Viladecans
ACA

El Parlament Europeu impulsa la reutilització d'aigües residuals en els regadius

LLEIDA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

L'ús d'aigua regenerada, que s'obté d'aplicar tractaments avanats a l'aigua depurada, augmenta cada any a Catalunya, el 2017 es va incrementar un 6% respecte al 2016 i va assolir els 32,1 hectmetres cúbics dels quals 2, un 6%, es van destinar a usos agrícoles.

Del total de l'aigua regenerada, 18,2 hectmetres cúbics (el 56,7%) s'han destinat a usos ambientals; 6,7 (21%) a usos recreatius; prop de 2 hm3 (6%) per a usos agrícoles; 4,7 (14,8%) per a usos industrials; i 0,4 (1,3%) per a usos municipals, segons l'Agncia Catalana de l'Aigua (ACA) amb dades del 2017, l'últim exercici disponible.

L'aigua regenerada s'ha destinat al reg agrícola, de zones urbanes i camps de golf; neteja de carrers; recrrega d'aqüífers; generació de cabals de manteniment i usos industrials i d'aquesta manera "s'ha evitat extreure els 32,1 hectmetres cúbics dels consums que se satisfan amb l'aigua regenerada, amb el consegüent benefici mediambiental, assenyala l'ACA".

Aquest dimarts, el Parlament Europeu ha comenat a debatre l'avantprojecte de llei que facilitar la reutilització d'aigües residuals tractades per al reg agrícola una proposta de la Comissió per afrontar la creixent pressió que pateixen els recursos hídrics de la UE.

L'investigador del programa Ús eficient de l'aigua de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentries (IRTA), Joan Girona, ha assegurat que a Catalunya es reutilitza poca aigua i que és anecdtica la quantitat enfront de la qual es podria reutilitzar.

"El principal problema recau en qu els grans nuclis de població en els quals es podria reutilitzar l'aigua són molt a prop del mar i la demanda d'aigua és més cap a l'interior", ha explicat.

"A Catalunya fem servir uns 3.000 hectmetres cúbics d'aigua cada any en el que anomenem usos consumptius, o el que és el mateix, aigua de boca per a les ciutats, per a la indústria, per als jardins i per a l'agricultura, que fa servir el 70% del total i la capacitat de depuració de les nostres depuradores sobrepassa els mil", apunta.

Des del seu punt de vista, al Baix Llobregat (Barcelona), on hi ha productors d'hortalissa, es podria fer servir perqu tenen la depuradora al costat.

Seria un lloc on reutilitzar aigües residuals per estant segurs de la idonetat de les aigües tractades els productors tenen por de la reacció dels consumidors, cosa que passa a altres zones.

Girona considera que cal un programa estratgic de divulgació a tots els nivells de les bones característiques de l'aigua depurada per palliar la por dels consumidors al que els és desconegut.

En aquest sentit, Joan Girona cita l'exemple de Califrnia, entre Los Angeles i Sant Diego (EUA) on prcticament el 80% de les aigües residuals es fan servir per conrear tot tipus de productes "perqu o fan servir aigües residuals tractades o no hi ha aigua".

Assegura que precisament la necessitat fa que a Espanya sigui Múrcia la comunitat que més aigües residuals tractades reutilitza.

Per la seva banda, el director de la Unitat de Sistemes de Gestió Intelligents d'Eurecat i collaborador de la Comissió Europea (CE) en el desenvolupament d'estratgies digitals per al sector de l'aigua, Gabriel Anzaldi, considera que la informació sobre les dades sobre reutilització de l'aigua i aigua purificada és molt sensible perqu no en tots els públics té el mateix impacte.

Des del seu punt de vista, en zones com Catalunya o la resta d'Espanya la gent sap que l'aigua és un recurs que cal cuidar perqu hi ha escassetat, per la qual cosa hi ha molta pedagogia.

"Vivim uns moments en els quals les persones són propenses a tots els moviments mediambientals, cal fer més pedagogia per aprofitar el moment", afegeix.

Anzaldi no est assessorant la Comissió Europea en l'mbit específic de reutilització d'aigua, sí que ho fa en les eines que es fan servir per a la depuració, la gestió i la distribució de l'aigua.

Al seu judici, en la reutilització d'aigua pot haver-hi riscos sanitaris o mediambientals i s'han de crear eines que ajudin a minimitzar-los i a optimitzar-ne l'ús.

"La meva funció és tenir aquestes eines per optimitzar la reutilització de l'aigua com una part del cicle integral de l'aigua i assessoro en tecnologia de la informació o noves tecnologies com el Big Data, Intelligncia Artificial perqu ajudin que sigui més útil", afirma.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés