Publicat 13/2/2019 18:20:32CET

Catalunya destina a usos agrícoles un 6% de l'aigua regenerada

ACA

El Parlament Europeu impulsa la reutilització d'aigües residuals en els regadius

LLEIDA, 13 Febr. (EUROPA PRESS) -

L'ús d'aigua regenerada, que s'obté d'aplicar tractaments avançats a l'aigua depurada, augmenta cada any a Catalunya, el 2017 es va incrementar un 6% respecte al 2016 i va assolir els 32,1 hectòmetres cúbics dels quals 2, un 6%, es van destinar a usos agrícoles.

Del total de l'aigua regenerada, 18,2 hectòmetres cúbics (el 56,7%) s'han destinat a usos ambientals; 6,7 (21%) a usos recreatius; prop de 2 hm3 (6%) per a usos agrícoles; 4,7 (14,8%) per a usos industrials; i 0,4 (1,3%) per a usos municipals, segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) amb dades del 2017, l'últim exercici disponible.

L'aigua regenerada s'ha destinat al reg agrícola, de zones urbanes i camps de golf; neteja de carrers; recàrrega d'aqüífers; generació de cabals de manteniment i usos industrials i d'aquesta manera "s'ha evitat extreure els 32,1 hectòmetres cúbics dels consums que se satisfan amb l'aigua regenerada, amb el consegüent benefici mediambiental, assenyala l'ACA".

Aquest dimarts, el Parlament Europeu ha començat a debatre l'avantprojecte de llei que facilitarà la reutilització d'aigües residuals tractades per al reg agrícola una proposta de la Comissió per afrontar la creixent pressió que pateixen els recursos hídrics de la UE.

L'investigador del programa Ús eficient de l'aigua de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Joan Girona, ha assegurat que a Catalunya es reutilitza poca aigua i que és anecdòtica la quantitat enfront de la qual es podria reutilitzar.

"El principal problema recau en què els grans nuclis de població en els quals es podria reutilitzar l'aigua són molt a prop del mar i la demanda d'aigua és més cap a l'interior", ha explicat.

"A Catalunya fem servir uns 3.000 hectòmetres cúbics d'aigua cada any en el que anomenem usos consumptius, o el que és el mateix, aigua de boca per a les ciutats, per a la indústria, per als jardins i per a l'agricultura, que fa servir el 70% del total i la capacitat de depuració de les nostres depuradores sobrepassa els mil", apunta.

Des del seu punt de vista, al Baix Llobregat (Barcelona), on hi ha productors d'hortalissa, es podria fer servir perquè tenen la depuradora al costat.

Seria un lloc on reutilitzar aigües residuals però estant segurs de la idoneïtat de les aigües tractades els productors tenen por de la reacció dels consumidors, cosa que passa a altres zones.

Girona considera que cal un programa estratègic de divulgació a tots els nivells de les bones característiques de l'aigua depurada per pal·liar la por dels consumidors al que els és desconegut.

En aquest sentit, Joan Girona cita l'exemple de Califòrnia, entre Los Angeles i Sant Diego (EUA) on pràcticament el 80% de les aigües residuals es fan servir per conrear tot tipus de productes "perquè o fan servir aigües residuals tractades o no hi ha aigua".

Assegura que precisament la necessitat fa que a Espanya sigui Múrcia la comunitat que més aigües residuals tractades reutilitza.

Per la seva banda, el director de la Unitat de Sistemes de Gestió Intel·ligents d'Eurecat i col·laborador de la Comissió Europea (CE) en el desenvolupament d'estratègies digitals per al sector de l'aigua, Gabriel Anzaldi, considera que la informació sobre les dades sobre reutilització de l'aigua i aigua purificada és molt sensible perquè no en tots els públics té el mateix impacte.

Des del seu punt de vista, en zones com Catalunya o la resta d'Espanya la gent sap que l'aigua és un recurs que cal cuidar perquè hi ha escassetat, per la qual cosa hi ha molta pedagogia.

"Vivim uns moments en els quals les persones són propenses a tots els moviments mediambientals, cal fer més pedagogia per aprofitar el moment", afegeix.

Anzaldi no està assessorant la Comissió Europea en l'àmbit específic de reutilització d'aigua, sí que ho fa en les eines que es fan servir per a la depuració, la gestió i la distribució de l'aigua.

Al seu judici, en la reutilització d'aigua pot haver-hi riscos sanitaris o mediambientals i s'han de crear eines que ajudin a minimitzar-los i a optimitzar-ne l'ús.

"La meva funció és tenir aquestes eines per optimitzar la reutilització de l'aigua com una part del cicle integral de l'aigua i assessoro en tecnologia de la informació o noves tecnologies com el Big Data, Intel·ligència Artificial perquè ajudin que sigui més útil", afirma.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.